Послания в името на живота

aids1Синдромът на придобитата имунна недостатъчност (СПИН) – заплаха, която буди тревога. Нуждата от профилактика, особено сред подрастващите, налага пропагандата да започне своевременно.

Ежегодно 1 декември – световен ден за борбата срещу СПИН, в СУ „Д-р Петър Берон“- град Болярово се отбелязва подобаващо, с тематично съзвучни прояви. Така беше и сега, на 1 декември 2016 година. Заслуга за подготовката определено имат младите червенокръстци от БМЧК. Звеното се подготвя от училищния лекар Янко Анев и развива активна дейност, за която свидетелстват множество награди през годините.

С интересна презентация, изготвена с неизменното съдействие на преподавателката по биология и здравно образование – всеотдайната Събина Тодорова, започна сбирката през голямото междучасие. Изнесените факти заинтригуваха присъстващите, предизвикаха размисъл и важни поуки. А излъчваният филм, осигурен от г-н Анев, разшири познанията на учениците, въздействайки емоционално върху тях. Защото ако човек не осъзнава дебнещата го опасност (обикновено плод на нашата небрежност и неоправдано нехайство към здравето), последствията могат да се окажат фатални. И непоправими, жестоки… Немилостива съдба – лесно е да констатираме. Но това би могло да не се случи, ако сме бдителни и добре информирани, нали?

Бяха раздадени и научнопопулярни материали. А отправените на финала послания бяха тревожен апел към всички в залата. Защото няма нищо по-ценно от здравето. А най-важното е да сме тук, да ни има; да се радваме на настоящето, с ведър поглед към бъдещето. Послания в името на живота!

About the Author :

Leave a reply