Посещение на немски специалист във връзка с обучение на социални работници

IMGP2877В последната седмица на месец май 2017 година от Германия пристигна клиничният психолог Удо Хаймбюргер. Неговото поредно посещение бе във връзка с продължаващото обучение на персонала в Дома за пълнолетни лица с умствена изостаналост. То бе свързано с поетия ангажимент на Паул Хайдрих (председател на Сдружение за подпомагане на домовете за хора с увреждания – гр. Кьолн) относно продължаване на обучението на персонала.

Този път обучение преминаха социалните работници – Димитрина Ставрева и Мария Иванова, както и директора Дафина Георгиева. В края на обучението те получиха сертификати лично от немския специалист.

В седмицата на пребиваването си в България Удо Хаймбюргер посети и Защитеното жилище за лица с умствена изостаналост. На тази среща присъстваха  секретаря на община Болярово Мария Чанева и директорът на дома Дафина Георгиева.  Пред тях той сподели радостта си от това поредно посещение, при което вижда истински напредък на персонала с потребителите и цялостно подобрение на самите домуващи.

IMG_20170510_171357Жените от Защитеното жилище го посрещнаха с разказа си за морската почивка, която им е подарена от Сдружение за подпомагане на домовете за хора с увреждания – гр. Кьолн. Той поиска всяка от тях да разкаже впечатленията си, а след това им поднесе подарък – камера. За да заснемат моментите си заедно – както ежедневните дейности, така и почивките и разходките. Подарък камера получиха преди това жените в дома, но тази сега е индивидуално за Защитеното жилище. Още при предишното посещение са правени записи и след това са обсъждани. Господин Хаймбюргер сподели своя метод на обучение – чрез видеозаснемане. Чрез гледане на записите акцент в работата е да се наблегне на добрите страни, не да се търсят негативите. В записите се набляга на положителните емоции и обсъждайки видяното, се получава много добър ефект. Той сподели още, че този метод е въведен от него в Германия – началото е поставено в Холандия и добрите резултати са налице. Чрез множеството си контакти е пренесъл тази практика и в други страни. Специалистът сподели за себе си, че е доброволец в работата си с хора с увреждания по домовете.

Много ентусиазъм имаше в разказите на всяка от жените за едноседмичната морска почивка през май в Слънчев бряг, осигурена от немските приятели. Помолиха горещо отново да им се даде тази възможност. А жените от персонала споделиха,че за първи път напускат за толкова дълъг период къщата и са се справили отлично.

В края на срещата госпожа Чанева благодари сърдечно за щедростта от името на общинското ръководство, пожела успех в бъдещите обучения и съвместна работа и изрази увереност в положителните резултати.

19024394_1222314487896357_39157615_o IMG_20170510_171655_1CS IMG_20170513_091536_1CS IMGP2881

About the Author :

Leave a reply