Поредица от Коледни изложби за сбогом на старата година

chelen-2С Коледни изложби на терена на всички възможни за това пространства приключи годината в Ямбол. Такива имаше и на най-престижното за града място ХГ „Жорж Папазов“, и в арт галерия „Кирил Кръстев“, и в галерия „Стойчев“, дори на територията на областната администрация.

Последна във времето, затова най-близо до коледните празници, бе изложбата в арт галерия „Стойчев“, открита на 21 декември. До края на януари тя представя живопис, графика, пластика и иконопис. На нов адрес – ул. „Кабиле“ 14, галеристът Красимир Стойчев продължава една прекрасна традиция с 8-годишна история. Пренасянето на новото място е победа на духа и показва как дребните житейски препятствия не могат да му попречат, бяха коментариите на ценящите красивото. В Коледната изложба на галерия „Стойчев“ са намерили място над 80 творби на 35 автори. Могат да се видят работите на известни художници – от различни поколения, подбрани са стилистични особености, характерни за всеки от творците. Присъстват не само ямболски художници, а и автори от София и Пловдив. Подбрани са художници, които не само печелят национални отличия, но и прославят страната зад граница.

пВ галерия „Кирил Кръстев“, където експонира групата на ямболските художници, свои работи подредиха 25 автори. Както между впрочем не за пръв път, преобладаваха пейзажите, имаше натюрморти, няколко икони, произведения на приложното изкуство, пано. Всеки от художниците присъстваше със своята индивидуалност, със своеобразния си разпознаваем почерк.

Коледна по същината си бе и изложбата на изявения ямболски художник Цветан Казанджиев в отдавна утвърдилото се за подобни цели пространство на Областна администрация-Ямбол. На нея той показа 44 свои работи, до една създадени през изминалата 2017 г. – акварел, живопис и графика, от миниатюри до по-големи формати. Самият творец е със съзнанието, че показаното на изложбата е неговият труд през годината, това са парчета изкуство от онова, което е в него и той изказва пред публиката.

Най-престижното и утвърдено арт пространство в Ямбол си остава ХГ „Жорж Папазов“. Там бе най-рано откритата тази година Коледна изложба в града ни, още на 8 декември. 31 автори с 67 свои творби участваха в нея. С подобна представителност на продукцията на местните творци в града ни е само още една подобна експозиция – изложбата „Светлина“, посветена на празника на Ямбол. Експозицията представя творби с различна стилистика, изпълнени с различни техники и материали.

Коледните празници се оказват едновременно добра възможност творците да покажат пред публика създаденото от тях, както и един красив завършек на годината за почитателите на изящното в града ни.

About the Author :