Попово продължава да се бори с наводнението

IMG_3389Боляровското село Попово продължава да се бори с наводнението. Река Поповска , която никога досега не е излизала от коритото си, преля  в събота срещу неделя и заля 20 къщи. Днес – 2 февруари, военният министър Николай Ненчев дойде на място, за да види с какво могат да помогнат военните.

Община Болярово с помощта на пожарникари, спасители и военни отводняваше цял ден наводнената част на Попово.

IMG_3399В събота срещу неделя заради интензивни валежи от 64 литра на кв. м за кратко време река Поповска преля през дигите, строени с европейски пари през 2008 г., и заля близките къщи.

Това се е случило между 3 и 4 часа сутринта в неделя, хората са сигнализирали и пожарникари са се отзовали, за да евакуират пострадалите. Всички обясняват, че от 1956 г. хората в селото не помнят реката да е била толкова пълноводна и досега никога не е влизала в къщите им.

IMG_3404Ана Моллова спяла, когато водата влязла в стаята й. „За 3 минути се напълни стаята, имаше около 80 см вода и докато стана, водата стигна над кръста ми”. Жената веднага се обадила на роднини и те се притекли на помощ. “От тук всичко течеше, на 64 г. съм така не съм виждала водата, голям кошмар, всичката й техника, всичко е под вода, спасихме само телевизора, който си купи наскоро”.

IMG_3402Кръстьо Вълчев твърди, че ако е знаел, че реката може да прелее, никога е нямало да си построи къщата на това място. „Пораженията още не ги знам какви са, защото всичко е под вода – техника, зимнина, ракия, вино, плания ,банциг, отделно други неща там, като материали дървени, всичко е залято, пораженията са тотални”, разказва с мъка той. .

IMG_3403„Всичко тук беше потоп, 12-13 човека в къщите трябваше да бъдат евакуирани, повикана беше лодка от областната дирекция, пристъпихме първо към евакуация на пострадалите. Малко трудно, на втори, на трети път, някои на четвърти път успяхме да ги евакуираме”, обясни Стоян Тенев, началник на служба „Пожарна безопасност” – Елхово.

Багер на общината скъса дигата на две места, а пожарникарите разчистиха пътя на водата, за да може да се оттече и да започне отводняването на залетите 20 къщи в най-ниската част на селото.

IMG_3429Кметът на община Болярово Христо Христов каза: „В момента временно отваряме на две места дигата, за да може да се изтече голяма част от водата, след което ще започнат действия…. От пожарната защита и от ВиК, а всеки момент чакаме и едно модулно формирование от 20 човека от Министерство на отбраната, които да помогнат на хората по-бързо да възстановят ритъма на живот”.

Военният министър Николай Ненчев дойде на място, за да види с какво могат да помогнат военните и заяви: „Имаме готовност…ще окажем  пълно съдействие и подкрепа с всичко, с което бихме могли да помогнем”.

IMG_3435До късен следобяд военни, пожарникари и служители на общината работиха, за да намалят последствията от наводнението.

Усложнява се и ситуацията в Елхово, където нивото на река Тунджа вече е преминало критичните 370 см и продължава да се покачва. Високите подпочвени води отново започват да избиват в дворовете на хората. До два дни се очаква реката още да повиши нивото си, което ще доведе до същото наводнение, каквото имаше в града преди Коледа.

IMG_3398 IMG_3400 IMG_3438 IMG_3441

About the Author :