„Поне 250 000 лева трябва да дойдат от частния бизнес”, пресметна кметът Славов на баскетболната сбирка

фенове„Ако искаме бюджетът на баскетболния ни клуб да е съизмерим поне донякъде с този на водещите отбори, то ямболският частен бизнес трябва да помогне с 250 000 лева, това заяви кметът на общината, по време на Общото събрание на Баскетболен клуб „Тунджа”, провело се в сряда, четвърти октомври.

През миналия сезон бюджетът на клуба ни, по думите на члена на Управителния съвет и старши треньор на мъжкия отбор Иван Чолаков, е бил около 310-320 000 лева. С тези пари мъжкият ни тим се класира на предпоследното, осмо място, като зад жълто-сините остана само попадналият във финансов колапс състав на столичния „Левски”. На Общото събрание треньорът Чолаков очерта бюджетите на повечето от клубовете в елитната Лига. С към един милион лева разполага „Берое”, към 800 000 лева е бюджетът на „Рилски спортист”/Самоков/, а „Балкан”/Ботевград/ може да изразходва около 600 000 лева.

Появилият се отскоро отново в елитното първенство тим на Пловдив, „Академик Бултекс 99”, разполага, благодарение на спонсора си, с бюджет между 500-600 000 лева, каза Иван Чолаков. Той постави извън сметките „Лукойл-Академик”, имайки предвид, че там финансовите средства не са никакъв проблем.

В новия Управителен съвет на баскетболен клуб „Тунджа” се повтарят почти всички имена от предходното ръководство, което обаче от почти две години на практика се беше разпаднало и сбирки в пълен състав трудно можеха да се посочат. „Поемам изцяло вината за работата и състоянието на Управителния съвет през тези години”, заяви Иван Чолаков, който поясни, че е бил през този период прекалено ангажиран с работата си като народен представител.

Вече бившият депутат от ГЕРБ каза още, че Ямбол с икономиката, която се развива в него, може да осигури около 500 000 лева бюджет за баскетбола. Той обясни, че ако община Ямбол не бе осигурила през това време финансово клуба, той отдавна нямаше да съществува. Иван Чолаков направи  спортно-техническия анализ на представянето на мъжкия „Ямбол” в последните няколко сезона. Той определи двете години, в които треньор на състава бе Юлиян Радионов, като изграждане на добър тим, който е показал стил. По времето на Радионов нашият мъжки състав зае веднъж пето място и веднъж бе на седма позиция в крайното класиране.

Анализът за периода, в който старши треньор на жълто-сините бе сърбинът Марянович бе кратък. Чолаков обяви, че сръбският специалист не е могъл да овладее отбора, появили са се конфликти вътре в състава и това е наложило смяната на наставника. За времето, когато на треньорския пост бе назначен Петър Петров, най-добрият треньор в историята на ямболския баскетбол обобщи, че „Петров е добър и позитивен човек, но не можа да използва максимално потенциала на тима”.

 

About the Author :