Положиха основния камък на храм в Савино

???????????????????????????????Тържествен, празничен, в унисон със слънчевото време, беше неделният ден, 3 май 2015 г., за християните в село Савино, община „Тунджа”. Поводът – положен бе основния камък за изграждане на нов православен храм. Храмът „Свети Димитър“ е съществувал до началото на 30-те години на миналия век.

Негово Високопреосвещенство Сливенски митрополит Иоаникий отслужи водосвет, освети терена и основния камък за градежа на храма. В съслужението участваха Архиерейският наместник ставрофорен свещеноиконом Панайот Чакъров и отец Жельо – председател на църковното настоятелство в с. Савино.

???????????????????????????????Осветеният основен камък беше положен от Митрополит Иоаникий, кмета на община „Тунджа” Георги Георгиев и Стоян Христов – инициатор за възраждането на храма.

Гости на празничния ритуал бяха народните представители Кирчо Карагьозов и Иван Чолаков, областният управител Димитър Иванов, председателят на общински съвет „Тунджа” Нели Славова, заместник-кметът на общината Станчо Ставрев, общински съветници, кметове и кметски наместници на населени места от общината.

???????????????????????????????Напътствено слово произнесе Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Иоаникий. В него той изрази радостта си от възстановяването на храма „духовен светилник, ориентир за доброто и злото“. Митрополит Иоаникий отбеляза голямата заслуга за това „богоугодно и свято дело“ на Стоян Христов, чийто корени са от с. Савино, на кмета на Община „Тунджа“ Георги Георгиев, на председателя на църковното настоятелство отец Жельо и на местната общност. Той обяви, че Сливенската Митрополия дарява за градежа на храма 3 000 лв.

???????????????????????????????Слово произнесе и Стоян Христов. Той подчерта, че това е паметен ден за неговото родно село и увери присъстващите, че този храм ще се изгражда с любов и вяра, защото неговият градеж е подкрепен от много хора и институции. Към 30 април, т.г. в дарителската сметка са постъпили 18 240 лева.

 

 

???????????????????????????????В приветствието си към жителите и гостите на с. Савино, кметът на Община „Тунджа” Георги Георгиев с вълнение сподели, че има много символика в започването на строежа на храма именно в читалищния двор, „защото, редом до един от символите на духа – читалището, ще бъде изграден и другия стълб на духовността – православния храм.“ Той изказа благодарност към жителите на селото за тяхната инициативност и даренията, направени от тях за изграждането на храма. Специална благодарност и поклон кметът отправи към митрополит Иоаникий, „който не жали сили и средства, за да подкрепя винаги и навсякъде нашите богоугодни и народополезни дела, да ни насърчава и да ни дава вяра и упование в работата и в живота ни.” Кметът Георгиев акцентира, че за последните години почти не останаха села в общината, където храмовете да не са основно ремонтирани, реконструирани или да не е започнал процес на тяхното изграждане. Не са малко и новопостроените храмове. Общинският кмет допълни, че това е така, „защото всички имаме нужда не само от работа и хляб, а и от повече духовни добродетели, от доброта и от човеколюбие”.

???????????????????????????????Много граждани и гости, присъстващи на ритуала, направиха и в този ден дарения за изграждането на храма. Раздаден беше курбан за здраве и успех на начинанието. За радост и веселие на присъстващите пя и дарителката – неповторимата Бинка Добрева. Акомпанира й нейният съпруг – Александър Райчев. В празнично украсения читалищен двор дълго се извиваха народни хора, съпътствани от песните на гостите.

 

About the Author :