Положиха основния камък на параклиса „Св. Успение Богородично” в Козарево

???????????????????????????????Козарево успя да достигне до полагането на основен камък на параклиса „Св. Успение Богородично” след двегодишен труд.

На един от най-големите православни празници Рождество на Пресвета Богородица в селото беше положен основния камък на църковния храм, който беше има всички проекти и цялата строителна документация, за да започне и реалното строителство.

Радостният за селото ден се превърна в истински празник, на който присъстваха кметът на общината Георги Георгиев, областният директор на МВР – Генчо Иванов, кандидатите за депутати от „БСП -лява България” – водачът Атанас Мерджанов, Кирчо Карагьозов и Митко Андонов и кандидат депутатите от ГЕРБ Иван Йоргов и Панайот Диманов.

DSC00876На церемонията присъстваха и авторите на проектите  за строителство арх. Стефан Димитров,  за електрическата инсталация на храма инж. Димитър Аналиев, които са ги дарили и строителят – Никола Маразов от фирма „Контраст Билдинг”.

Кметът на селото Теодора Тачева припомни пътя за достигането на този празничен ден – през 2012 г. е сформирано църковното настоятелство с председател отец Панайот Чакъров, през 2013 г. Общински съвет „Тунджа” предостави безмъзмездно общински терен за изграждане на параклиса.  На 18 октомври 2013 г. е организиран благотворителен бал за набиране на средства, дарени са проектите, получено е и строително разрешение.

DSC00902Негово Високопреосвещенство Сливенският Митрополит Йоаникий заедно с Архиерейския наместник отец Панайот Чакъров извършиха водосвет и церемонията по полагането на основния камък.  Той беше положен от кмета на общината Георги Георгиев, а кметът на Козарево Теодора Тачева като оправна стопанка набързо направи първата копка, за да бъде положен камъкът.

 

???????????????????????????????„Вярвам, че вие, жителите на Козарево, притежавате необходимата решимост и сила да сътворите своята нова духовна крепост и че с вашата вяра и чисти сърца сте също основен камък на градежа и затова той ще бъде здрав и ще устои на изпитанието на времето, за да бъде дар на идните поколения”, обърна се към козаревци кметът на общината Георги Георгиев.

 

DSC00891Владиката обяви, че Сливенска митрополия дарява 2000 лв., а лично той ще дари 1000 лв. за построяването на храма. 1000 лв. дариха и кандидатите за депутати от „БСП – лява България”, а кандидат-депутатите от ГЕРБ поздравиха козаревци, но не им се откъснаот сърцето да направят по-голямо дарение. Десетки дошли на празника дариха средства за храма в прозрачната урна, в която се виждаха и банкноти по 100 лв., а водачът на листата на БСП Атанас Мерджанов не само обяви, но и пусна вътре дарението от 1000 лв.

На церемонията вълнението си от етапа на тази свята идея споделиха и дарителят на проекта арх. Стефан Димитров и изпълнителят на обекта Никола Маразов, който сподели, че строителите с най-голямо желание строят мостове и църкви –мостовете, защото събират хората от два бряга, а хлрамът, защото събира молитвите на всички миряни.

DSC00948След  церемонията в парка на селото  за всички гости имаше празнична програма, в която се включиха самодейциот Козарево, Челник, Чарган, Победа, Калчево и Окоп. Песни изпя и младият талант на Козарево певицата Кристина Димитрова. Завсички имаше и курбан, дарен от кмета на общината Георги Георгиев.

 

 

DSC00926 DSC00960DSC00920 DSC00923

 

 

About the Author :