Половин Елхово е наводнено

IMG_1610Два дни Елхово безуспешно се мъчи да се справи с критично високите нива на река Тунджа. Днес  – 7 декември, нивото достигна 426 см при критични 370 см, когато трябва да се задейства планът за кризисна ситуация. За сравнение според системата за електронно отчитане на нивото на реките при наводнението през 2010 г. най-високото ниво е било 421 см.

От петък  – 5 декември, вечерта канализацията наводнява две улици край реката в Елхово – „Тунджа” и ул. „Георги Бахчеванов”. Разливът сутринта в събота беше по-малък, но през деня продължи да расте, вода започна да извира от канализацията и по най-ниската улица. В неделя ул. „Трети март” вече беше залята в отделни участъци и затворена за движение.  Затворени са и няколко други улици. Част от хората са напуснали домовете си, но повечето не искат да ги оставят и се чудят как да преградят пътя на водата. Опитват се с чували пясък, но тя извира и от шахтите и от високите подпочвени води.
Река Тунджа е заляла района на парка и промишления пазар в града. Два дни подред е затворен за движение и пътят от Елхово за Трънково.  Селото е и без вода заради наводнена помпена станция. В неделя общината осигури водоноска с питейна вода.

Опасност за спиране на ел. Захранването имаше в два блока в Елхово – на ул. „Яница” и на ул. „Трети март”, защото електрическите им табла са разположени в мазите, които са наводнени.  Пожарникари денонощно източваха водата, в единия от входовете на ул. „Яница” електроснабдителното дружество  успя да премести по-наголе електромерите. В блока на ул. „Трети март” с електрически помпи се източва водата, за да се поддържа ниско нивото й.

Хората са притеснени, защото отводняването на домовете им не може да започне. То ще бъде възможно след като се оттегли водата, защото в момента е безсмислено да се изпомпва, тъй като веднага пак се пълни.

About the Author :