Полицията се подготвя за новата учебна година

policiq2Преди началото на новата учебната година, служителите от криминална и охранителна полиция при ОДМВР Ямбол провеждат комплекс от превантивни мероприятия свързани със сигурността, опазване на обществения ред и безопасността на движение.

На провеждащите се  работни срещи на РИО с директорите на учебни заведения присъстват служители на отдел „Охранителна полиция“,  полицейски и младши полицейски инспектори обслужващи съответните райони, ИДПС и секретарите на МКБППМН. Обсъдени са възможностите за вземане на допълнителни мерки за физическа защита,  начините за охрана, пропускателния режим и недопускането на престъпни посегателства при откриването и по време на учебната година.

От служители на охранителна полиция, писменно са предупредени собствениците на търговски обекти намиращи се в близост до учебните заведения:  „да не продават тютюневи изделия и алкохолни напитки на лица  под 18 години“.

Проведени са  срещи с ръководствата на охранителните фирми и звена за самоохрана. Извършени  са проверки на всички училища и  детски градини, като в хода на проверките са  разисквани и  проблеми свързани със сигурността на децата.

За поредна година, в  дните преди началото на новата учебната година се провежда  Седмица за превенция на детската пътна безопасност. В тази връзка от сектор ”Пътна полиция”  изготви  „Практически препоръки по пътна безопасност през учебната 2015/2016 година за деца и юноши”, които са изпратени до РИО – гр.Ямбол  за  предоставяне на училищните ръководства в областта за запознаване на учениците и родителите им.

В районите на учебните заведения и детски градини се извърши проверка на сигнализацията с пътни знаци и маркировка, улично осветление, предпазни огради, пешеходни ограждения /парапети/ които ограничават пешеходните потоци. В Община Болярово се устави, че хоризонталната маркировка в районите на учебните заведения е износена и почти не се вижда. В момента се работи по опресняването й.

По традиция през септември и октомври се провежда акция „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“. Наред с полицейски акции за контрол, насочен към осигуряване безопасността на децата на пътя, пътните полицаи ще влязат в училищата, за да напомнят на ученици и родители основните правила за безопасност, а на 15 септември техният призив за спазване на основните правила за движение ще е специално насочен към първокласниците.

Г. Милков

About the Author :