Полицията разкри сложно убийство

brifing_2306Подробности за разследването на тежкото криминално престъпление бяха оповестени днес от директора на ОД МВР -Ямбол старши комисар Генчо Иванов и прокурор Димитър Люцканов от Окръжна прокуратура Ямбол.

Издирвателните и процесуално-следствени действия, под прякото ръководство на ЯОП, са предприети на 24.03.2015 г., след сигнал за открити трупни останки в кладенец в частен имот в село Странджа.

При извършените първоначални действия е установено, че откритото тяло е на мъж с неустановена самоличност в  напреднала фаза на разложение. В заключението си съдебният лекар посочва, че смъртта е настипила от седем до десет-дванадесет месеца преди намирането на трупа. За цялостното изясняване на случая, установяване на самоличността и разследване на причините и механизма за настъпилата смърт, в ОДМВР Ямбол е сформиран екип от криминалисти, разследващи полицаи и експерти, изготвен е план, издигнати са оперативно-издирвателни версии. Всички материали по случая своевременно са докладвани в Окръжна прокуратура Ямбол, а под прякото ръководство, разпореждане и лично участие на наблюдаващия прокурор Люцканов са извършени редица процесуално-следствени действия.

В хода на разследването са установени над 10 лица от различни населени места в страната, които периодично са били наемани за отглеждане на животни и са пребивавали в имота, в който е намерен трупа. Само за няколко дни, в резултат на проведените множество издирвателни  мероприятия са събрани данни за установяване на самоличността му. В последствие, от направената ДНК експертиза е потвърдено, че трупът е на 40-годишен мъж от село в област Търговище.  След извършен анализ на събраните доказателства в хода на процесуално следствените действия и проверки на получените оперативни данни е стеснен кръга от лица, които са били в контакт с убития. Изяснено е, че извършителят на престъплението е 62- годишният А. П. от Бургас, който с цел да прикрие своите действия, е изхвърлил трупа в кладенеца сред изхвърлени различни предмети.  На 12 юни той привлечен като обвиняем за извършено престъпление по чл. 115 от НК и е направил самопризнания. Първоначално му е взета 72-часова мярка „задържане под стража“, след което мярката е променена на постоянна.

Прокурор Димитър Люцканов поясни, че делото е сложно най-вече от страна на фактите. Престъпното деяние е извършено в края на месец март 2014 г. Продължава работата по изясняване на мотива, като за това ще допринесе и назначената петорна експертиза за механизма на извършеното престъпление. Прокурор Люцканов изказа задоволство от изключителната работа в екип, организацията и отговорните действия на всички служители, работещи по случая.

About the Author :