Полицията предотврати разчистване на междуличностни отношения с 3 кг взрив

DSC06643Полицията в Ямбол е предотвратила използването на две взривни устройства с общо тегло 3 кг за разчистване на междуличностни отношения, съобщиха на съвместна пресконференция областният директор на МВР – Генчо Иванов, окръжният прокурор на Ямбол Дойчин Дойчев и районният прокурор на Ямбол Мина Грънчарова.

На 9 декември в 22 часа в Ямбол полицаите са заловили мъж на 21 години, който е носел в себе си две взривни устройства. Ямболлията с инициали К. Т.  е бил нает да ги изработи срещу сума, по-малка от средната работна заплата за страната (874 лв.) и е задържан по сигнал преди да ги предаде.  Взривните устройства са били подготвени да бъдат използвани за взривяване на автомобил и жилище. Заловен е и мъжът, който е поръчал изработването им. Той е на 42 г. работник, има регистрация в полицията на хулиганство.

Назначена е техническа експертиза, която ще определи какъв е видът на взривните устройства и каква е поразяващата им сила.

Срещу младия мъж е повдигнато обвинение за притежание на взривни вещества, за което се предвижда наказание от 2 до 8 години затвор. Той не е криминално проявен, но е регистран в полицията за хулиганство. Прокуратурата го е задържала за 72 часа, предстои да му бъде поискана постоянна мярка за задържане под стража.

Взривът е бил обезвреден от Специализирания отряд за борба с тероризма. Полицията и прокуратурата са категорични, че не се касае за подготовка на терористичен акт.

About the Author :