Полицията подема кампания за толерантност на пътя

1248326Пътна полиция стартира кампания „Водачи и пешеходци за толерантност на пътя“.  Тя ще се проведе в периода 10-16 ноември, дни – обявени като Седмица за пешеходна безопасност. По време на кампанията ще се извършва активен контрол за спазване от пешеходците на правилата за безопасно пресичане, както и за даване на предимство на пешеходците на пешеходните пътеки. При установяване на нарушения ще бъдат налагани санкции. Ще бъде осъществяван превантивен контрол над пешеходци, които показват явно намерение да пресекат неправилно, като полицейските органи ще отправят предупреждения по законоустановените начини и чрез указване на правилното поведение. Специално внимание ще се обръща на пешеходците в тъмната част на денонощието и движещите се неправилно извън населените места.

Настоящата кампания се реализира в рамките на Акция “Зима”, която започна на 3 ноември и ще продължи до 30 ноември. Изпълнението на различните инициативи за превенция и контрол на безопасността на движението целят подобряване на пътно-транспортната ситуация в страната.

От 1 януари до 30 септември 2014 г. по улиците и пътищата на Ямболса област са регистрирани 269 ПТП, от тях 223 леки и 46 тежки произшествия, при които са загинали 6 човека а 52-ма са ранени. За същия период през изминалата 2013 са регистрирани  43 тежки пътни инциденти, в които са загинали 3 души и са пострадали 51.

В посочения период в областта са регистрирани 12 пътни инциденти от типа блъскане на пешеходец с един загинал и 10 ранени, като се наблюдава спад на тези произшествия. Блъскането на пешеходци е 4,5 % от броя на всички ПТП, но в процентно съотношение пострадалите пешеходци са 19% от общо пострадалите , което е мого висок дял. Настъпили са 7 инцидента – блъскане на велосипед от МПС, в които са пострадали т-ма души.

Най много са регистрираните ПТП при сблъскване между МПС – 127 бр. с 2-ма загинали и 22 ранени. С преобръщане на МПС има 17 произшествия с един загинал и 10 ранени. По вид на ПТП блъскане в стълб, дърво или предпазна ограда са регистрирани 17 произшествия с един загинал и  4 ранени. Пътните инциденти с участието на едно МПС са настъпили основно при управление с несъобразена скорост и слаба квалификация на водачите.

 

About the Author :