Полицията пази абитуриентите

6330f58bb42cc28e07c877b224765b75Служители от Областна дирекция на МВР – Ямбол ще проведат множестно превантивни и контролни мерки за осигуряване на безпрепятственото протичане на абитуриентски балове, които са насрочени основно за дните около Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – 23, 24 и 25 май. При проведените срещи с училищните ръководства са определени точните маршрути за придвижване на завършилите гимназисти. В пет увеселителни заведения на територията на областния град ще се състоят организирани  абитуриентски празненства. Проведени са срещи с управителите и охранителните фирми, обслужващи обектите, дадени са предписания за недопускане на нарушения на обществения ред и противообществени прояви. Основните места, на които абитуриентите ще се събират, са пред читалище “Съгласие”, пред църквата “Св. Николай Чудотворец”, пред и до община Ямбол. Служители от ОДМВР – Ямбол ще се грижат за пътната безопасност по маршрутите и ще следят за нарушения. Предвидено е да бъдат използвани мобилните камери, а заснетите нарушители ще бъдат санкционирани на по-късен етап. При необходимост служители на  “Пътна полиция” ще съпровождат колони от автомобили, с които се придвижват абитуриентите и придружителите им до местата на тържествата.

Ще има засилен контрол за използването на общоопасни средства с ефектна и увеселителна цел.

По време на тържествата, свързани с абитуриентските балове, възникват допълнителни фактори, които се отразяват на поведението на младите хора като участници в движението и могат да доведат до настъпването на тежки пътно-транспортни произшествия. Статистиката показва, че основни рискиви фоктори са:  управление на автомобили, возещи абитуриенти с превишена скорост и извършващи опасни маневри; отнемане на предимство, преминаване на червен сигнал на светофара; неправилно провозване на пътници, показващи се през прозорците и люковете на автомобилите или седнали върху рамките на вратите; возене на повече пътници от броя на местата в автомобилите; управление от неправоспособни или употребили алкохол; подаване на неразрешени светлинни и звукови сигнали и агресивно поведение към останалите участници в движението и други.

 

ЗА ВЕСЕЛ И БЕЗАВАРИЕН ПРАЗНИК ОТ ПЪТНА ПОЛИЦИЯ ПРЕПОРЪЧВАТ:

КЪМ  АБИТУРИЕНТИТЕ :

– Вашето приповдигнато настроение на празника е разбираемо и логично. Не забравяйте, че силните емоции са лош съветник и водят до загуба на чувството за предпазливост. Еуфорията в автомобила води и до безкритичност и опасна агресивност.

– Шофьорът ви да е трезвен и да шофира безопасно. Ако все пак не успеете да въздействате и той се изкуши от алкохола, не се колебайте да потърсите съдействието на приятели, роднини или близки.
– Не се показвайте от прозорците и люковете на автомобилите по време на движение, не размахвайте балони, бутилки, видеокамери и фотоапарати – това носи голям риск.
– След бала често възникват спонтанни предложения за продължение на празника, пътувания към други заведения, дискотеки, хижи, гостувания в домове и др. Често това е опасно и може да завърши трагично поради превишена скорост и неадекватност от повече емоции, рискови маневри, употреба на алкохол, отклоняване на вниманието на водача при веселбата в купето.
– Ако лично шофирате по маршрута към мястото на бала, в никакъв случай не употребявайте алкохол. Не се поддавайте и на провокациите за състезание с другите автомобили. Спазвайте правилата за движение – не превишавайте скоростта, не преминавайте при червен сигнал на светофара, не отнемайте предимство на кръстовище и др..

 

КЪМ РОДИТЕЛИТЕ:

– Дори да са правоспособни, за предпочитане е абитуриентите да не шофират.
– По-добре е зад волана да бъдете тъкмо вие или ваш близък приятел, когато пътувате от дома до училището, до дома на класния ръководител или до мястото на абитуриентския бал.
– Предупредете водача на автомобила с абитуриента и на другите съпровождащи го коли за засиления контрол за нарушенията и заснемането с видеокамери от полицията /а по-късно и санкционирането/ за опасните нарушения – неправилно превозване на пътници, показали се навън от прозорците и люковете, преминаване на червен сигнал на светофара, рискови изпреварвания отнемане предимство, и др.

– Помолете вашите абитуриенти да не изключват мобилните си телефони и поддържайте периодично връзка с тях.

-При необходимост, за предотвратяване на рискови пътувания, скандали, нарушения на обществения ред и др. потърсете съдействие от полицията чрез тел. 112.

 

Пожелаваме на всички абитуриенти и техните близки весели празници!

 Пресцентър на Областна дирекция на МВР – Ямбол

About the Author :