Полицията откри над 1000 артефакти, повдигнато е обвинение на трима мъже

DSC01562Над 1000 артефакти, сред които монети, статуетки, печати и пластики е открила полицията, след като на 3 септември е заловила двама при опит за продажба на антични монети в Елхово и е претърсила два апартамента в Елхово и три апартамента в Бургас, съобщи на пресконференция в МВР – Ямбол апелативният прокурор Любомир Петров. На нея присъстваха и окръжният прокурор на Ямбол Дойчин Дойчев, директорът на ОД на МВР – Ямбол  главен комисар Генчо Иванов и директорът на Регионалния исторически музей – Ямбол Стефан Бакърджиев.

Първоначално са задържани четирима, но е повдигнато обвинение на трима мъже – на 62-годишен елховлия и на двама бургазлии – на 25 и на 46 години, които са задържани в ареста първоначално за 24 часа, а след това и с прокурорско разпореждане за 72 часа.

DSC01551Срещу тримата е повдигнато обвинение за държане на археологически обекти, за което ги грози до 6 години затвор, глоба от 3 до 15 хиляди лева, като съдът може да наложи конфискация до една втора от имуществото им, а на единият от тях е повдигнато обвинение и за метолатърсачите.

Полицията е разследвала задържаните от известно време и е предприела акцията по задържане, когато е събрала най-много данни за престъпната им дейност.

DSC01552Полицейската акция е проведена при опит за продажба на археологическите обекти. Първите монети са открити в автомобилите на двама от задържаните, а след това в притърсените пет жилища са намерени над 1000 археологически обекти – 748 монети от различни епохи – от 5 в. пр. Хр. до 15 век, множество статуетки, печати, пластики, накити – пръстени и обеци, и 7 металотърсачи.

Откритите археологически обекти са ценни, но голямата щета е, че не се знае откъде точно са извадени, обясни директорът на музея Стефан Бакърджиев.

DSC01553Най-старата монета е от 5 в. пр. Хр.от Аполония Понтика, сребърни тетрадрахми от Тасос, сребърни денари от римско време и бронзови монети. Ценни са и статуетките –  за сравнение за 60 години Историческият музей има в колекцията си 5 тракийски конника, а сред намерените археологически обекти има два. Има и пръстени с надписи.

Разследващите ще назначат археологическа експертиза, която да установи каква е стойността им.

 

DSC01555 DSC01558 DSC01569

About the Author :