Полицията: „Внимавайте при продажба на животни!”

Policia_1С наближаването на пролетните празници Цветница, Великден и Гергьовден започва усилена търговия със селскостопански животни – основно агнета и ярета. В този период зачестяват и сигналите  за измами, извършвани при прокупко-продажба на животни и кражби на селскостопански животни.
Препоръчваме на стопаните да бъдат внимателни и предпазливи при установяване на контакти с търговци, които посещават дворовете им под предлог, че изкупуват животни. Припомняме, че в редица случаи крадците, представяйки се за купувачи, предварително оглеждат и събират информация за имоти и стопанства, които впоследствие атакуват и обират.
За да не станете жертва на кражба или измама от мними купувачи:
– Укрепете и осветете стопанските си постройки;
– При осъществяване на контакт с купувач запишете името му, марката и номера на автомобила, с който се придвижва  (особено в случай, че сделката се провали или отложи);
– Не оставяйте непознати лица сами в имота си по никакъв повод. Бъдете особено бдителни, ако търговците и придружаващите ги лица задават въпроси и искат дребни услуги. Имайте предвид, че молбата да ги придружите до тоалетна, да им донесете чаша вода, да им развалите пари, да им покажете животните в стопанството си, са най-често използваните способи, които крадците прилагат, за да отклонят вниманието ви и да получат информация и достъп до помещението или мястото, което държите парите си.
– Не споделяйте никаква информация за себе си, семейството и близките си.
– Не дръжте големи суми пари в дома си, особено в гардероб, под дюшека или в стопански помещения. Не разваляйте едри  пари и уедрявайте пари  в услуга на непознати под никакъв предлог, това е сигурен знак за измама или кражба.
– При осъществена сделка проверете парите, които получавате. Не приемайте да ви плащат във валута (евро, долари и др.), която не познавате и може да бъдете подведени.
– Ако станете жертва или свидетел на престъпление или нарушение на обществения ред, обадете се незабавно на тел. 112 или се обърнете към местното Районно управление “Полиция”.

About the Author :