Полицията бди за сигурността по време на абитуриентските балове

20150513-QIQSKMKLDBC-1431489998Във връзка с предстоящите абитуриентски тържества и масови прояви свързани с 24 май служителите от отдел „Охранителна полиция” в ОДМВР Ямбол предприемат превантивни и контролни мерки за осигуряване на обществения ред и безпрепятственото протичане на абитуриентски балове, съпътстващите ги тържества и с честването на 24 май. Създадена е организация за максимално и ефективно използване на полицейските сили в районните управления Ямбол, Елхово и Стралджа.

С училищните ръководства са уточнени датите и местата за провеждане на организираните мероприятия. Приоритетно ще се следи за реда в районите на училищата и местата, където организирано ще се събират повече абитуриенти с автомобили, маршрутите на придвижването им и местата на баловете и тържествените чествания.

При извършване на проверки в увеселителните заведения, където ще се състоят  абитуриентски празненства, специално внимание ще се обръща на пропускателния режим и недопускането на въоръжени, хора в нетрезво състояние или употребили наркотични вещества. При срещите с  управителите на заведенията и представители на охранителните фирми, обслужващи обектите, ще се дават и предписания за недопускане на нарушения на обществения ред и противообществени прояви.

Засилен ще бъде контрола по отношение на пренасянето, законната употреба и съхранението на взривни вещества, боеприпаси и пиротехнически средства с ефектна и увеселителна цел.

Безопасното и сигурно движение по пътищата е един от основните акценти в планирате мерки. Ще се осъществява засилен пътен контрол с цел недопускане на инциденти при организираното придвижване на абитуриентите. Ще се осъществява и превантивен контрол на рисковите маршрути, по които се очаква интензивно движение на празнуващите и техните близки включително и след приключване на баловете в нощните часове. При необходимост служители на  “Пътна полиция” ще съпровождат организирани колони от автомобили с абитуриенти.

По време на тържествата, свързани с абитуриентските балове възникват допълнителни фоктори, които се отразяват на поведението на младите хора като участници в движението и могат да доведат до настъпването на тежки пътно-транспортни произшествия. Статистиката показва, че основни рискиви фоктори са:  управление на автомобили, возещи абитуриенти с превишена скорост и извършващи опасни маневри; отнемане на предимство, преминаване на червен сигнал на светофара; неправилно провозване на пътници, показващи се през прозорците и люковете на автомобилите или седнали върху рамките на вратите; возене на повече пътници от броя на местата в автомобилите; управление от неправоспособни или употребили алкохол; подаване на неразрешени светлинни и звукови сигнали и агресивно поведение към останалите участници в движението и други.

 

ЗА ВЕСЕЛ И БЕЗАВАРИЕН ПРАЗНИК ОТ ПЪТНА ПОЛИЦИЯ ПРЕПОРЪЧВАТ:

КЪМ  АБИТУРИЕНТИТЕ :

– Вашето приповдигнато настроение на празника е разбираемо и логично. Не забравяйте, че силните емоции са лош съветник и водят до загуба на чувството за предпазливост. Еуфорията в автомобила води и до безкритичност и опасна агресивност.

– Шофьорът ви да е трезвен и да шофира безопасно. Ако все пак не успеете да въздействате и той се изкуши от алкохола, не се колебайте да потърсите съдействието на приятели, роднини или близки.
– Не се показвайте от прозорците и люковете на автомобилите по време на движение, не размахвайте балони, бутилки, видеокамери и фотоапарати – това носи голям риск.
– След бала често възникват спонтанни предложения за продължение на празника, пътувания към други заведения, дискотеки, хижи, гостувания в домове и др. Често това е опасно и може да завърши трагично поради превишена скорост и неадекватност от повече емоции, рискови маневри, употреба на алкохол, отклоняване на вниманието на водача при веселбата в купето.
– Ако лично шофирате по маршрута към мястото на бала, в никакъв случай не употребявайте алкохол. Не се поддавайте и на провокациите за състезание с другите автомобили. Спазвайте правилата за движение – не превишавайте скоростта, не преминавайте при червен сигнал на светофара, не отнемайте предимство на кръстовище и др..

 

КЪМ РОДИТЕЛИТЕ:

– Дори да са правоспособни, за предпочитане е абитуриентите да не шофират.
– По-добре е зад волана да бъдете тъкмо вие или ваш близък приятел, когато пътувате от дома до училището, до дома на класния ръководител или до мястото на абитуриентския бал.

– Предупредете водача на автомобила с абитуриента и на другите съпровождащи го коли за засиления контрол за нарушенията и заснемането с видеокамери от полицията /а по-късно и санкционирането/ за опасните нарушения – неправилно превозване на пътници, показали се навън от прозорците и люковете, преминаване на червен сигнал на светофара, рискови изпреварвания отнемане предимство, и др.

– Помолете вашите абитуриенти да не изключват мобилните си телефони и поддържайте периодично връзка с тях.

-При необходимост, за предотвратяване на рискови пътувания, скандали, нарушения на обществения ред и др. потърсете съдействие от полицията чрез тел. 112.

Пожелаваме на всички абитуриенти и техните близки весели празници! 

About the Author :