Полицейска акция “Зима” ще се проведе от 1 до 30 ноември

e40b0e8e5bb17a42659472cf46f543c1Според статистиката на Пътна полиция при преминаване към зимния сезон се увеличава броят на пътнотранспортните произшествия, които освен с несъобразена или превишена скорост се характеризират с подценяване от страна на водачите на необходимостта от подготовка на автомобилите за зимни условия. Това налага вземането на извънредни мерки от страна на пътните полицаи в преходния адаптивен период за водачите.

В тази връзка от 1-ви до 30-ти ноември на територията на цялата страна ще се проведе традиционната полицейска акция «Зима». Тя ще протече на 3 етапа.

Във всеки от етапите е обявен по един ден без жертви от определените групи участници съответно:

–  06 ноември – без велосипедисти – жертви на пътя;

– 15 ноември – без пешеходци – жертви на пътя;

            –  27 ноември – без водачи и пътници в МПС-жертви на пътя.

През първия етап на кампанията от 1-ви до 8-ми ноември  под наслов: «С безопасно пътно превозно средство през зимата» вниманието на пътните полицаи ще бъде насочено предимно към водачите на пътни превозни средства – велосипедисти, превозни средства с животинска тяга и други, като ще се следи за изправността на превозните средства. Велосипедите трябва да бъдат комплектовани със звънец, устройство за подаване на бяла и жълта светлина отпред и червена светлина отзад, гумите да имат бели или жълти светлоотразители. ППС с животинка е необходимо да имат светлоотразители с бяла и жълта светлина отпред и червена светлина отзад, които да са разположени симетрично.
 Втората част на кампанията – от 9-ти до 22-ри ноември ще премине под мотото «Пешеходци и водачи за толерантност на пътя». Пътните полицаи ще следят за правилното пресичане на пешеходците – дали спазват светлините на светофара, дали преминават през пешеходните пътеки и местата, предназначени за пресичане, ще бъде обърнато внимание и на поведението на водачите спрямо пешеходците.
През третата част на кампанията – от 16-ти до 30-ти ноември мотото е «Безопасно шофиране през зимата» и вниманието на контролните органи ще бъде насочено към водачите на МПС и техническата изправност на МПС. Пътна полиция препоръчва на водачите да подменят чистачките с нови, да направят проверка на устройството за измиване на предното и задното стъкло, да го заредят със зимна течност, която не замръзва при по-ниски температури, да оборудват автомобила с гуми, подходящи за сезона – грайфер, като се препоръчва използването на гуми – с по-мек каучук и по-добро сцепление при заледяване и снежна пътна покривка. Фаровете на МПС трябва да бъдат с изправни светлини.
Безопасността на движение е в ръцете не само на водачите но и на всички участници в движението.

В ОДМВР Ямбол е изготвен анализ за пътнотранспортния травматизъм за периода от 01.01. – 30.09.2015 г., по пътищата на Ямболска област. В отчетния период са регистрирани  общо 313 ПТП, (при 271 за същия период на 2014г.) , от тях 55 са тежки пътнотранспортни произшествия, при които са загинали 10 души и 53-ма са пострадали. В сравнение със същия период на миналата година, тази година тежките пътни произшествия са повече с 9, загиналите са повече с 4, а ранените са повече с 1. В процентно отношение за този отчетен период от време тежките ПТП са 17,6 % от общия брой ПТП. В страната статистиката също сочи увеличение на пътнотранспортния травматизъм. 5 460 тежки катастрофи, с 520 убити и 6 804 ранени са отчетени до момента по пътищата в страната. За същия период на 2014 г. тежките катастрофи са се увеличили със 190, убити са с 22 повече, ранените – с 32-ма  повече.

За посочения период от служителите на ОДМВР – Ямбол с правомощия да съставят АУАН и налагат глоби с фиш за нарушения по ЗДвП са установени общо  6654 нарушения, като е взето отношение – съставени са 2280 акта и са наложени  4374 глоби с фиш.  Най много са санкционираните за неспазване на скоростни ограничения – 1967, нередовни пътни документи – 1011, неспазване на предимство, знаци и сигнализация – 486, неправилни маневри – 387.

Преминаването към зимния сезон само по себе си води до увеличаване броя на произшествията, които освен с несъобразената или превишена скорост се характеризират и с подценяване от страна на водачите на необходимостта от подготовка на автомобилите за зимните условия.

Най-застрашени да пострадат в пътнотранспортно произшествие са пешеходците и особено онези от тях, които са във възрастовата група над 64 години. Най-много злополуки с тях са регистрирани между 17.00 и 20.30 ч., във времето от настъпването на сумрака вечер до сутринта. Причините най-често са комплексни: намалена сетивност, неправилно движение и присъствие на платното и в същото време – несъобразена скорост на водачите при ограничена или намалена видимост особено в тъмната част на денонощието.

Татяна Павлова

 

About the Author :