Политическото бъдеще на БСП

Ямбол, 19.03.2023 г.

Три поколения социалисти се събраха в клуба на Общинската организация на БСП – Ямбол, по покана на нейното ръководство. Срещата откри Невена Димитрова емоционално с думите :

Навлязохме в 2023 г., в която отново е необходимо да стегнем нашите редици, за да дадем решителен отпор на апатията, безотговорността и разрушителните вълни, които ни заливат ежедневно.

                  БСП преживява кризисен момент. Той не е първият, вероятно няма да бъде и последният. Трудно ми е да кажа,че всеки път излизаме по-силни, но смятам, че е време да излизаме все по-сплотени, защото носим в сърцата си една идея, която ни прави съмишленици.

По-нататък тя подчерта, че Общинската организация в Ямбол настъпателно извършва своята ежедневна работа, готви се сериозно за предсрочните парламентарни избори на 2 април т.г. и продължи с думите:

През годините, увлечени в надпревара с времето, отбивайки ударите на нашите опоненти, ние се отдалечихме един от друг и от левите идеи за солидарност и равнопоставеност, които през годините ни обединяваха и превръщаха в сила. Изпразнихме от съдържание девизът „Съединението прави силата”. Забравихме като че ли, че  зад тези думи изписани на фасадата на нашето Народно събрание стоят хората, стоят членовете на Българската социалистическа партия. Забравихме да споделяме идеи и как заедно да търсим решение на проблемите, забравихме пътя към този дом на нашата партия. Забравихме, че в нашите редици има добре подготвени и грамотни хора, хора с огромен опит и знания, които могат да бъдат много полезни днес.

              И даде думата на Председателят на Общинската партийна организация в Ямбол, д-р Райно Георгиев:

Аз не мога да редя красиви думи, но говоря искренно. И казвам, че тази среща е планувана отдавна. Нека не я свързваме с предизборния период. Не сме ви поканили, за да ви агитираме, защото сме уверени, че всички вие, които се чувствате социалисти, винаги ще заставате в подкрепа на левите идеи .Искаме да ви благодарим за това, че сте част от БСП и сте отдали своя живот на нашата партия .Нейната 130-годишна история ни напомня отчетливо, че не всичко започва от нас, младите, че трябва да ценим вашия опит и знания и да помним, че много преди нас именно вие започнахте демократичните промени в нейните структури. Да, Социалистическата партия е в кризисен период, но тя винаги намира сили да преодолее проблемите, които я съпътстват. Важното е да останем единни и сплотени. Такова е становището на членовете от Общинската партийна организация в Ямбол .Те ще разчитат и занапред на вашия опит и знания, на вашата подкрепа и участие в нашия организационен живот. И бих искал на тази среща да чуя вашето мнение как виждате бъдещето на социалистите и на нашата организация.

               Инж. Александър Петров :

Просто не мога да повярвам на това, което се случва. Защо се допуска това гонене ,това самоизяждане, защо не можем да приемем, че в БСП има хора с много големи възможности и интелект, но с различни виждания по някои въпроси. При тази засилваща се тенденция на нас не ни трябват външни врагове.

            

Тенко Тенев :

Искам да благодаря на вас, присъствуващите ,че сте тук, че дойдохте на тази среща и искам да изкажа своята вечна признателност на всички, но и персонално на Христо Христов, Кольо Хаджиев и Илия Илиев. Те ме направиха социалист и ме подкрепяха с години.

                  Илия Илиев :

Много време измина от ония дни, когато в Ямбол организацията наброяваше 10 000 човека. И затова болката ни днес е голяма, а вина имаме всички, за да стигнем до това ниво. Трябва да разберем, че политическото ни бъдеще зависи от нас и е свързано със „сизифов труд”, с активно участие в битката за нейното – на нашата партия, оцеляване.

                  Кольо Хаджиев:

Днес никой не може да приеме, че ще дойде време, в което бъдещето пак ще бъде на социалната държава.  Всеки строй побеждава тогава,когато благата надминат тези на предходния, казва Карл Маркс. Ние изтървахме младите, интелигенцията, една трета от хората, които имат възможност да създават блага. И днес кой създава блага в България?

                  Д-р Лъчезар Ханджиев :

Аз искам да кажа няколко думи за високомерието .От 10 ноември 1989 г. то се шири у нас и разделя партийните ръководства от членовете на една партийна организация. И БСП не успя да избегне този капан. Днес нашите членове се преформатират във все по-малки частици политически групички, но всяка от тях припознава левите идеи за свои. Трябва да се започне кампания за обединяването на тези частички бивши наши членове. А БСП изостава от този процес, БСП изостава от живота в България и се опасявам да не последва някои десни политически формации, за които вече дори не си спомняме.

                Иван Джурелов:

И нека да продължа оттам откъдето свърши д-р Ханджиев. Казаното от него изисква сериозен размисъл. Трябва да си дадем ясна сметка дали това деление е на идеологическа или лидерска основа. Разцепването на БСП не е на идеологическа основа и добре, че е така. Би било страшно, ако ни се случи, защото то трудно може да бъде преодоляно. Ще загубим надеждата за бъдещето на нашата партия, ще загубим здравата основа на БСП, която 30 години след прехода беше нашата гордост. Надеждата е за обединение у всички. И нека не се надценяваме .Крачка встрани от обективната оценка на състоянието в партията ще доведе до непоправим срив. Предстоят предсрочни избори след дни и те са от особено значение, решаващи за местните избори на есен. Важно е да загърбим негативизма и да бъдем единни в подкрепата си за БСП.

На срещата в клуба на Общинската партийна организация взеха участие и кандидатите за народни представители от 31 ЯМИР Божидара Божилова и доц. д-р Милен Димов.

Ще разчитаме на вашата подкрепа. Колкото и да се делят социалистите, с каквито и наименования да се обозначават, то със сигурност ще се обединят в един, надявам се, близък бъдещ момент, под своето исторически прието наименование, защото без БСП не може да има обединение. Стъпка по стъпка ще извървим този път до победен край и затова за нас, за Общинската организация, е важно вашето мнение и вашата подкрепа и вашият опит. Не едно поколение социалисти преди нас е излизало успешно от всяка битка по пътя си, за да се гордеем днес с нашата 130-годишна политическа история. Нека да вярваме в силата на обединението, да се борим да го осъществим, да го постигнем и с вашата помощ. – заяви Божидара Божилова пред присъстващите.

Българското общество за последните 30 години е станало свидетел на не едно политическо отлюспване, разцепване и изчегъртване. И всеки път тези действия са водели до политическа смърт на съответната формация. Особено отчетливо и до днес си спомняме за разцепването на дясното пространство и размиване на ясните му очертания. За избирателите тогава тази политическа картина се оказа неприемлива и те насочваха своите интереси в друга, често грешна посока. Покойният д-р Петър Дертлиев всеки път, когато част от структурите на БСДП, а впоследствие и от СДС, минаваха в друга организация, казваше „Краде се от богат човек, а ние сме богати с хора, които ни вярват”  . Но дойде време, в което не останаха хора, които да вярват.

Но докато все още има хора, които вярват на БСП, е време не само за преодоляване на поредния кризисен момент, но и за толкова необходимото обединение в лявото пространство. Неговото бъдеще ще е в един нов многополюсен свят, в който, нека се надяваме, ще има повече политическа толерантност. Общинската партийна организация в Ямбол е готова да работи последователно и постоянно в името на това обединение .

Мария Качулева

 

About the Author :