Политически повеи в новите общински съвети

DSC06101Вече са сформирани новите общински съвети в петте общини на Ямболска област и общинските съветници положиха клетва за следващите 4 години. Първите заседания показаха и накъде ще духа политическият вятър в отделните общини, защото кметският пост е изборен, но е трудно да се работи без мнозинство в местния парламент, тъй като кметът предлага, но решенията се взимат от Съвета.

Дотук е ясно, че Елхово и Болярово са двете общини, в които няма никаква промяна в ръководството на общинските съвети и двете си преизбраха старите председатели – в Елхово – Николай Тончев от ГЕРБ, а в Болярово – Атанас Дженков от БСП, защото и в двете общини кметовете си имат осигурено мнозинство в Съвета от техните партии.

Макар и без мнозинство в Ямбол и в Стралджа кметовете – спечелилият трети мандат Георги Славов от ГЕРБ и единственият нов кмет на община Атанас Киров, издигнат от местна коалиция „Промяна”, бързо намериха необходимите им гласове, за да си осигурят подкрепа и да мине желания от тях кандидат.

В Ямбол ГЕРБ има 18 съветници от общо 37, но заедно с тях още от предния мандат гласуват двама от коалиция „Народен съюз”, а сега в този се прикрепиха и двама от Реформаторския блок. Третият глас на реформаторите явно е с по-особено собствено мнение, затова той и не е толкова сигурен, но на ГЕРБ им е необходим само един съветник за мнозинство, така че той може да си „плува” самосиндикално.

По този начин с 22 сигурни гласа беше избран за председател на Общински съвет Ямбол д-р Данаил Ибришимов, достатъчно популярен и уважаван от пациентите си лекар, който вероятно има една от най-големите практики в Ямбол.

Лошо впечатление още от първото заседание направи опита на ГЕРБ да игнорират напълно като политическа сила БСП в местния парламент, все едно я няма, нищо че тя има втората по големина група в Съвета. Най-демонстративно всички предложения за участие в комисии изключваха възможността да има участник от БСП, та се налагаше съветници от коалиция „Народен съюз” на два пъти да си правят самоотводи, за да може да влезе предлагания съветник от БСП. Това не само показва какъв стил иска да наложи ГЕРБ в този общински съвет, но и пълно отсъствие на политически консенсус дори в първото тържествено заседание.

В Стралджа местната коалиция „Промяна”, която има 7 гласа, се обедини с двамата съветници от ГЕРБ, за да си избере председател – Живко Ангелов от коалиция „Народен съюз”, която е част от печелившата местна коалиция.

Най-сложна е ситуацията в Общински съвет „Тунджа”, където мнозинството е най-спорно и може да бъде плаващо. Заради огромния брой недействителни гласове – над 2500, съотношението в местния парламент е 9 съветници от коалиция „ БСП – ЗС „Ал. Стамболийски”, 8 от ГЕРБ, 3 от коалиция „Народен съюз” и 1 от АБВ.

ГЕРБ явно добре са „поработили” с осигуряването на необходимата им подкрепа, та още на първото заседание разцепиха коалиция „Народен съюз”, примамвайки жадния за власт Георги Иванов Георгиев, който през годините е доказал, че не подбира средствата, за да се докопа до място в общинския съвет, осигуряващо му така лелеяната власт. И ако за него „примамката” е била председателския пост, то интересното е с какво е привлечена на страната на ГЕРБ Маргарита Ченкова, която попадна случайно в Съвета, защото мястото й в листата съвпадна с номера на коалицията – в нейния случай феномена 19-19. Дали става въпрос за постове и назначения, или за други „стимули”.

Помним как в по-предния Общински съвет ГЕРБ „изкуши” с назначаване на работа в община Ямбол съветникът от БСП Стоян Йорданов, за да премине към тяхната група. За тоталитарния стил на тази партия в община „Тунджа” красноречиво говори и факта, че единствено тя по почина на ДПС принуди съветниците, влез с преференции, да се откажат в полза на партийно подредените кандидати за съветници – така се случи с феномена 18-18 Емил Енчев и същия този Стоян Йорданов.

Така, на принципа разделяй е владей, съветниците от ГЕРБ успяха да изберат тяхното предложение за председател – ветеринарния лекар Георги Иванов, за когото гласуваха 11 съветници, а за предложения от БСП и ЗС „Ал. Стамболийски” Петър Личев, който също е съветник от коалиция „Народен съюз” – само 10. Георги Иванов е сменил толкова много партии, че е трудно да се каже на коя е член в момента. Когато СДС беше във вихъра си, той започна политическата си кариера като председател на младежката организация на синята партия в Ямбол, но след това се преориентира и насочи политическите си мераци към община „Тунджа”, където е съветник вече четвърти мандат. Първият път е бил кандидат от партията на Софиянски – ССД, следващите два мандата е влязъл като водач на две коалиции, обединили различни партии, а сега пак намери коалиционния трамплин да се вмъкне в Общинския съвет, но този път постигна „връх” в политическата си хамелионщина и заради поста заряза коалицията, която го вкара вътре, още на първото заседание.

По-интересното е, че в местния парламент на „Тунджа” се появи и един „златен пръст”, който не е особено ясно чия собственост е. Но е факт, че за да се стигне до избора на Георги Иванов за председател, някой от съветниците от БСП и ЗС „Ал. Стамболийски” или съветникът на АБВ е гласувал за него, а не за Петър Личев, защото е малко вероятно той самият да не е гласувал за себе си.

Така или иначе след напрежение, горчив вкус на предателство и на политическо търгашество, първата сесия на Общински съвет „Тунджа” очерта сложна конфигурация и трудна работа на кмета Георги Георгиев и администрацията му с този местен парламент, от което само ще страдат хората на общината, ако напук съветниците от ГЕРБ блокират предложенията на общинска администрация.

Диана Иванова

 

About the Author :