Политическият терен в Ямбол. Възможно ли е някой да спре Славов за третия му кметски мандат?

ХристоЛидерът на партия АБВ в Ямболска област, Христо Христов, на пресконференцията, дадена съвместно с Румен Петков на 11 май в хотел „Кабиле”, обяви, че местните структури вече се готвят за изборите. Бяха изнесени данни, че партия „Алтернатива за българско възраждане” има над 60 клуба в Ямболска област, в които членуват повече от 400 членове.
„Нямаме предварителна формула за коалиционно участие в местните избори, но ще се съобразим с мнението на структурите си в Ямбол и региона”, бе заявено още на пресконференцията на АБВ от Христо Христов.
За партията на бившия президент Георги Първанов това ще е първото участие в такъв тип избори. Неговата формация отчита постоянно покачване на резултатите си досега, при проведените избори за евродепутати, и на извънредните парламентарни избори от 5 октомври миналата година.
Какъв точно кандидат за кмет, и дали, всъщност, АБВ в Ямбол ще има кандидат за кмет в града ни, на този етап е рано да се каже. По наблюдения на „Делник”, на ямболско ниво ще е много трудно да се намерят допирните точки между БСП и АБВ. Силният човек в града ни и региона от червената партия, Атанас Мерджанов, говорителят и на централно равнище, неведнъж, и то публично, на пресконференции, е изразявал негативното си отношение към АБВ, саркастичен е бил често Румен Банков, който доскоро беше областен председател на БСП.И сега пак той е силният човек в местната структура на модерната лява.
БанковЗа разлика от „червените”, ръководството на АБВ в града ни винаги е било внимателно по отношение на квалификациите за БСП, въпреки че Христо Христов, например, областният шеф на ПП ”Алтернатива за българско възраждане”, преди години бе изключен от столетницата. Това решение тогава „удари”и Николина Хаджигеоргиева, кмет на Ямбол в два последователни мандата, и то като кандидат на БСП. Решение за изключване имаше и спрямо Стоян Проданов, който пък преди това бе народен представител от БСП от Ямболския избирателен район.
Възможно е обаче, между БСП и АБВ, да се намерят точки на сближаване на местните избори. Левите в Ямбол не са имали кмет от 12 години, нито пък мнозинство в Общинския съвет. През тези 12 години, най-напред СДС спечели кметския вот, въпреки че формално Кирил Тодоров се яви като независим кандидат, издигнат от Инициативен комитет. „Делник” имаше ясна представа за кампанията на Кирил Тодоров, и тя, на 100 процента, бе направена от СДС. Тогавашният шеф на „сините”, Живко Желев, обикаляше из Ямбол, за да събере хора за Инициативния комитет. После и цялата предизборна кампания бе изнесена от „сините”, за да се събуди дотогавашният банкер Кирил Тодоров, неизвестен на никой извън офиса, като кмет на града ни.
Три мандата извън местната власт, са страшно много време. Така че за левите партии в Ямбол, вотът, който наближава, ще е изключително важен. ГЕРБ, воден от кмета Георги Славов, има желязна хватка. Под негова диктовка са всички работни места в общинската сфера, както и в държавните структури, със съвсем малки изключения при вторите. В някои общински звена има своеобразни Първични партийни организации, Общинският съвет беше, и е, изцяло подчинен на Славов. Той казва, как в крайна сметка да се наредят листите за изборите, независимо какви са гласовете при обсъжданията.
Така че за да се бие Славов на местните избори, се иска страхотна подготовка. Него го харесват „широките народни маси”, който твърди друго, просто не познава Ямбол. Така че ако някой действително иска, а не само на думи, да го избута от Бялата къща, той, или те, трябва да намерят много силни ходове. Защото, макар и под друга дреха, Георги Славов е ямболският вариант на Бойко Борисов…

Борислав Ненов

About the Author :