Позицията на БСП – Ямбол за бюджет 2017

DSC08382Катя Георгиева, председател на групата съветници от БСП:

Групата съветници от БСП – Ямбол гласува против бюджет 2017, защото това е един бюджет на увеличените данъци и такси за нашите съграждани; на влошените условия за бизнес и инвестиции; бюджет, в който липсват дългосрочни политики и приоритети. Това е бюджет на увеличената такса за битови отпадъци, на превръщането на улиците на Ямбол в паркинги, на разпродаването на общинско имущество на доста занижена стойност. И всичко това води до изсмукване на джобовете на нашите съграждани. Кметът Славов се похвали с т. нар. финансова стабилност на общината, но тя е за сметка на нашите съграждани. В капиталовия списък на бюджета няма инвестиционни приоритети, а по-скоро прилича на график за преасфалтиране, за ремонтни и възстановителни дейности.

Кметът предложи финансова сметка, но по никакъв начин не аргументира трайни политики за града. Това за мен е семпъл бюджет, който няма да реши нито един проблем на хората. Не ни предложи нищо ново, а повтаря философията на бюджетите от минали години т. е. от всичко по малко, за всеки по нещо, но в крайна сметка ямболските граждани няма да усетят смисъла от изпълнението на бюджет 2017 г.

Капка Йоргова, общински съветник и член на комисията по бюджет и финанси:

Ние не приемаме бюджет 2017 и заради категоричната ни позиция против увеличението на такса смет с 40 % за граждани и с 30 % за бизнеса.

Кметът заяви, че бюджетът е социален, но за това най-ясно говори сумата за еднократни помощи, отпускани по решение на Общински съвет, която е само 2000 лв., с 380 лв. по-малко от миналата година. Това са едни смешни суми като за областен град. (Б. р. за сравнение 17 пъти по-малката като население община Болярово заделя в бюджета си 15 000 лв. (7,5 пъти повече) за еднократни помощи, давани с решение на Общинския съвет).

Общината залага кухи обеми на приходи, без да ги съобразява с реално събраните приходи от предходната година.

Финансовата 2016 г. приключва с преходен остатък в размер на 4 242 000 лв., от които само 417 000 лв. са предвидени за финансиране на списъка с капиталови разходи, което е по-малко от 10 %, всичко останало е заложено за издръжка, което е доказателство, че има заложени приходи, за които се знае, че няма да постъпят и ще се разчита на преходния остатък. При такъв остатък е непростимо само 10 % да се заделят за капиталови разходи, като 900 000 лв. от средствата са тях са от приходи от продажби, които най-вероятно няма да се извършат.

В капиталовия списък от 1 905 000 лв. само 286 000 лв. са за основни ремонти, а за проектиране са заложени 1 млн. лв.

Най-често практиката на общинска администрация е да прави ежемесечни актуализации на бюджета, за да не може да се проследи какво точно се прави в общината.

About the Author :

Leave a reply