Поздравление по случай първия учебен ден от д-р Райно Георгиев – председател на Общинския съвет на БСП – Ямбол

УВАЖАЕМИ УЧЕНИЦИ, УЧИТЕЛИ, РОДИТЕЛИ,

УВАЖАЕМИ ЖИТЕЛИ НА ОБЩИНА ЯМБОЛ,

15 септември в българския празничен  календар винаги е ден на едно светло начало! Той вдъхновява и дарява с надежда, обещава радостни вълнения и предусещане  за много нови предизвикателства. Всеки български дом изпраща в този ден най-свидното си  съкровище  – децата си, с вяра, надежда и любов, за да ги превърне училището във вдъхновени строители  на един нов и по-добър свят.

На този ден, повече от всякога, училището ни прави всички нас – ученици, учители, родители и общество, съпричастни към най-великата идея на всички времена: заедно и единни да вървим към бъдеще, в което получените знания да бъдат нашето единствено оръжие, а науката вечното поле на нашите най-тежки битки в живота.

Скъпи първокласници, днес за първи път ще прекрачите прага на един нов дом – вашето училище. За първи път ще чуете веселите трели на  училищния звънец,който ще определи началото на един дълъг път.Пътят на вашето образование и израстване. Тук ще срещнете любимия учител, най-добрите приятели и завинаги ще обикнете и ще запомните това място и този ден!

Силните чувства, които всяка година на този ден горят в сърцата и на онези млади хора, които за пореден път прекрачват прага на любимото училище, нека бъдат пример за вас. А вие, по-големите ученици на България, които вече сте се сблъскали с проблемите на образователната ни система, бъдете по-добри, по-толерантни към своите приятели, подпомагайте вашите учители в тяхната нелека задача да ви предадат знания и умения, които ще ви бъдат особено необходими в бъдеще.

Уважаеми учители, продължавайте да вдъхновявате вашите ученици и направете  училището неотменна част от техния пъстър живот. Вярваме, че само от вас и само чрез вас, те ще открият каква сила е знанието и въпреки 33-годишните проблеми с образователната система на България, които често ги объркват, ще съумеете да ги научите на това колко важно е за тях и за обществото ни  винаги да се чувстват достойни за уважение българи. Респект към труда ви, към професионализма ви, с който ни водите към бъдещето стиснали здраво неукрепналата още  ръка на нашите деца.

Уважаеми родители, ваш дълг е да подкрепяте ученолюбивите деца на България, техните учители и застанали до тях да пазите чистотата на българския език. Той е нашият и официален, и майчин език в държавата ни. Не се подвеждайте по популистки идеи на безродници политици и си спомняйте понякога, че за този наш роден език Иван Вазов написа прекрасните строфи

Език свещен на моите деди,                           Разбра ли някой колко хубост, мощ

Език на мъки, стонове вековни,                      Се крий в речта ти гъвкава,звънлива,

Език на тая дето ни роди                               От руйни тонове какъв разкош,

За радост не – за ядове отровни!                 какъв размах и изразитост жива?

На всички вас вечните участници в този прекрасен празник ,Общинският съвет на БСП в Ямбол ви желае успешно пътуване във всички сфери на науката, спорта, изкуствата, вълнуващи приятелства, светли пориви и жажда за успех, а преживяното да оставя трайни следи и добри спомени в сърцата ви.

На добър час ! Честита нова учебна година!

 

                                                                                                       Д-р Райно Георгиев, Председател

                                                                                                                                         на Общински съвет на БСП – Ямбол

About the Author :