Поет с ямболски корен влезе в световна антология

антон баевПоетът с ямболски корен Антон Баев заслужи честта да бъде представен в световна антология. Освен Баев, който живее и твори в Пловдив, в антологията на световната лирика България е представена и от Керана Ангелова.

Журито в испанския град Саламанка имаше задачата да селектира стихове за антологията измежду 135 творби на автори от пет континента. Световната антология ще бъде представена в края на тази седмица в Teatro de Liceo, Саламанка.

Антон Баев, чийто баща е родом от Ямбол, е завършил Пловдивския университет през 1988 г. Носител е на наградата за дебютна книга „Южна пролет” за стихосбирката „Снежни сигнали“. В биографията му личат още националната награда „Иван Николов” през 1995 г. за стихосбирката „Ездачът,нощта и пустинята”, както и Яворовата награда, присъдена му през 2015 г.. Носител е на наградата „Пловдив” в раздела „Художествена литература”.

Освен поет, Антон Баев е и романист, литературен критик и историк и журналист. Автор е на монографии за Иван Пейчев и Павел Вежинов, както и на романите „Американци” „Белези от българин” и „Рай друг не чакай”.

Предстои да излезе от печат новият му роман „Светата кръв”, в който част от действието се развива в Ямбол.

 

About the Author :

Leave a reply