Поетична “Шепа светулки” от Ваня Велева и Ненчо Добрев на Еньовден

IMG_9716Оригиналната стихосбирка “Шепа светулки” с двама автори – ямболските поети Ваня Велева и Ненчо Добрев, беше представена снощи, 24 юни 2019 г. в читалище “Пробуда”, организатор на събитието. Книгата дебютира именно на Еньовден – денят на лятното слънцестоене, “защото няма поет, който да не е издигнал в култ именно светлото в душата си, към него се стремим”, аргументира се Ваня Велева, прибавяйки и куп лични мотиви. Тя самата бе пременена изцяло в духа на празника – с цветен венец  и бяла рокля. Премиерата на книгата се превърна от поредното градско литературно събитие в своеобразен спектакъл, посветен на деня, когато се берат билки и се омайват любими – все магични неща, кореспондиращи и с поезията. За да IMG_9701витае в залата духът на празника, много спомогна и изпълнението на децата от танцов клуб “Оренда” към читалище “Пробуда”. А за да бъде задържана магията, създадена от музиката и танца, двамата поети продължиха със своеобразен рецитал на стихове от книгата.

Стихосбирката “Шепа от светулки” е оригинална като замисъл и изпълнение, защото в нея двама поети общуват – помежду IMG_9734си и с публиката, чрез стихове. Мотив от стихотворението на единия става повод другият да развие темата според своята чувствителност и светоусещане. После ролите се сменят. Получава се своеобразен диалог, два поетични свята тръгват от една изходна точка, в която са се срещнали и после се разделят всеки в своите селения и със собствения си изказ. Резултатът е донякъде една игра, експеримент и най-вече – добра поезия.

Книгата беше представена от Тенко Тенев, председател на Дружеството на писателите в Ямбол. Той сподели, че харесва много и двамата, защото при тях няма нищо намъчено. Тези “Шепа светулки” за мен са като билета за душата, бяха думите му. Стиховете излизат от душата на единия към душата на другия и това се случва естествено, красиво и ненатрапчиво. Той противопостави поезията им на поезията тип “ребуси и IMG_9721главоблъсканици”- “някои си мислят, че колкото е по-замотано е по-интересно – не е така. Простотата и големите неща се казват с малко думи, искрено, за да могат да стигнат до душите, очите и ушите на хората”, сподели Тенко Тенев. За да бъде книгата това, което е, бяха отбелязани и усилията на Милена Христова – предпечат и на големия художник Цветан Казанджиев, който също бе в залата.

“Вие двамата сте представителна извадка на IMG_9712дружеството на писателите в най-добрия му вид”, каза още той за авторите. Тенко Тенев припомни, че всички литературни изяви тази година са посветени на 40-годишнинатата на ямболското писателско дружество.

След огромното благодаря, което Ваня отправи от свое име и от името на Ненчо към приятеля и художника Цветан Казанджиев и поредната порция красиви стихове, Ваня Велева доказа, че журналистът в нея е жив и съобщи новина: стихотворението й „Змейова булка“  е включено в антологията „В полите на Витоша“. Премиерата на книгата е на 26 юни в Националната художествена галерия в София.

Вечерта приключи с опашка за автографи.

IMG_9704 IMG_9705 IMG_9715 IMG_9719 IMG_9724 IMG_9726

Светлана Чамова

 

 

About the Author :

1 Comment to “Поетична “Шепа светулки” от Ваня Велева и Ненчо Добрев на Еньовден”
  • Атанас Атанасов
    June 29, 2019 - Reply

    На тази публика сигурно са й дали хапчета приспивателно.

Leave a reply