Под Сините камъни повече храмове от Ямбол

DSC_0486aС два повече са храмовете в Сливен и по този „параграф” градът на стоте войводи води на Ямбол. Под Сините камъни църквите са пет -„Свети Димитър”, „Свети Николай”, „Света София” , „Света Богородица” „Света Троица”, като последният е построен наскоро-през 2003 година.

Най-старият храм в съседния град е „Свети Димитър”, за който има сведения в митрополията, че е изграден през 1831 г., а за „Света София” няма сигурни данни кога точно е съграден.

В Ямбол черквите са три – „Света Троица” и „Свети Георги” в квартал Каргона и „Свети Николай Чудотворец” в центъра на града. Четвъртият храм, „Успение на Пресвета Богородица”, все още в строеж и през тази пролет почти нищо не се работи по него. Новата църква, намираща се в някогашния бежански квартал Аврен, стигна до завършването на грубия строеж благодарение на строителната компания „Диана комерс”. Много от другите фирми, които обещаваха, че ще подкрепят богоугодното начинание се изнизаха по терлици.

На бюджетната сесия Общинският съвет гласува 20 000 лева за храма в Аврена, но това няма да придвижи с нещо съществено изграждането на църквата. Кварталът се появява в средата на 20-те години, когато Ямбол вече е пълен със страдалци, прокудени от турците от Източна Тракия.

About the Author :