Подписка за спасяването на „Парахода”

DSC02797Подписка за спасяването на „Парахода” са организирали граждани, които милеят за историята и запазването на духа на Ямбол. До 15 май подписи ще се събират както до сградата на Регионалната библиотека, където официално на 30 април започна подписката, така и на още три места – до новата поща в квартал „Аврен”, на ул. „Търговска” 7, ул. „Йордан Йовков” 26.

PARAHODA BANERПрипомняме, че на сесия на 29 март 20 общински съветници под предлог, че дават съгласие за изработването на проект за изменение на действащия Подробен устройствен план, гласуваха да се събори сградата на „Парахода”, за да се направи паркинг, тъй като кметът възнамерява и там да прави Синя зона.

„Нагло и безцеремонно кметът на Ямбол и неговият екип посягат на историята на града. Общината подготвя разрушаването на една от най-старите сгради в Ямбол – къщата на улица „Йордан Йовков“, известна на всички като „Парахода“. Пет или шест паркоместа на това място, каквато е идеята, едва ли ще подобрят приходите от „Синята зона“. Лесно е да се руши, но така заличаваме малкото сравнително добре запазени места, които напомнят миналото и развитието на града. Сградата е проектирана от един от най-популярните ни архитекти – Александър Куртев. Къщата е неизменно свързана и с първите години от демократичните промени. Гражданска инициатива „Да спасим Парахода!“ започва подписка за съхраняване на сградата. Имотът е общинска собственост, той е на жителите на града, които могат да решават каква да е съдбата му”, се казва в призива към гражданите.

DSC02801Организаторите на Гражданската инициатива „Да спасим Парахода!” искат Общински съвет да отмени решението си от 29 март, да санира сградата и да я отдаде под наем, за да се направи там арт галерия и културен център, в който могат да се провеждат различни културни инициативи.

В момента в сградата се помещава читалище „Диана 1944”

DSC02803„Аз съм наследник на Марангозовия род, тази сграда носи духа на времето, когато са живели моите деди, самият аз съм израснал с тази сграда”, коментира фотографът галерист Красимир Стойчев, който е един от основните двигатели на гражданската инициатива ”Да спасим Парахода!” и допълни: „Като кореняк ямболллия искам сградата да се запази, да се реновира фасадата й, аз съм готов, ако ми дадат сградата под наем, да я стопанисвам, имам галерия, в салона на „Парахода” биха могли да се направят хубави изложби”.

DSC02796Ямбол е един от малкото градове, в който управниците му през годините систематично унищожават старите и емблематични сгради, налагайки нови със съмнителна архитектурна стойност проекти и за съжаление се превръщаме в град без дух и без архитектурна история. Затова трябва да пазим малкото останали архитектурни бисерчета и да не позволяваме управата да поставя местата за паркиране над всичко останало.

About the Author :

Leave a reply