Подписката за местен референдум препъна общинските съвети

СнимкаРазнопосочни действия предприеха общинските съвети по внесената подписка за провеждане на местен референдум. Сесиите трябваше да се проведат до 27 март и четирите общини спазиха срока, провеждайки заседанията си точно в последния ден, а Болярово ще гледа точката на 30 март.

Проверката на подписите в ГРАО приключи почти на ръба и в петък 24 март данните за подписите бяха получени в общините.

Преди самото провеждане на сесията се обособи нещо като сблъсък на позиции на адвокатски становища. Председателите на общинските съвети от петте общини са поискали становище от Адвокатска колегия – Ямбол като независим орган за законността на въпросите на местния референдум и те са се произнесли, че и четирите са незаконосъобразни, защото не могат да се решават от органите на местно ниво.

Инициативният комитет също потърси адвокатско становище от адвокатска кантора в София и го представи на общинските съветници в Ямбол, но това не им помогна да ги накара да се замислят и те както винаги се подчиниха сляпо на този, който ги е назначил както в Съвета, така повечето от тях и на работните им места.

В различните общини проверката на подписите показа различни резултати.

В Ямбол са проверени 10 621 записа, от които коректни са 7569, а 3052 са некоректни. Общият брой на лицата с избирателни права е 70 433, т. е. коректните подписи са над 10%, но въпреки това кметското болшинство от съветниците отхвърлиха искането за провеждане на референдум и по четирите въпроса. Те бяха тези, които спретнаха и най-голям цирк, защото се изпокараха в залата. Кметът Георги Славов нападна с думи Валентин Ревански и понеже той беше в залата излезе да изрази мнението си пред съветниците, но Даниел Ибришимов побърза да извика полиция да го махне от там, защото нямал право да говори пред Общинския съвет. Вярно е, че правилникът е такъв, но от друга страна е абсурдно гражданите да нямат право да кажат и „гък” пред „тяхно величество” общинските съветници, които се чудят как да станат по-недосегаеми и забраняват както да се говори в съвета, така и да се снима.

В Елхово са проверени 1707 подписа, коректни са 1242, некоректни 465, а броят на избиателите е 13 970, т. е. няма задължителните 10 %.

Елховските съветници единодушно отхвърлиха искането за провеждане на референдум и по четирите въпроса.

В общините „Тунджа” и Стралджа, където също няма необходимите 10 %, точката беше оттеглена от дневния ред и председателите на общинските съвети са дали възможност на инициативния комитет да отстранят нередностите и в едномесечен срок пак да я внесат.

В Стралджа са проверени 1191 подписа, коректни са 871, което е 8,9 % от избирателите, а 312 са некоректни.

В „Тунджа” коректните подписи са 1560, но избирателите са 18 272, което е 8,5 % от тях.

В Болярово, където има над 10 % валидни гласове, точката ще се гледа утре. Там са проверени 670 подписа, от тях 450 са валидни, което е доста над 10 % от избирателите.

About the Author :

Leave a reply