Подготвя се История на спорта в Ямбол, скоро ще излезе и нова История на баскетбола в града ни

IMG_6162Ямболският исторически музей подготвя издаването на История на спорта в Ямбол, която ще бъде факт до две години, съобщи директорът на музея Стефан Бакърджиев. Историята стъпва на събраното от Кольо Гьоков – ямболия, който рано е напуснал града ни, но е събрал изключително много за историята на спорта в Ямбол още от стартирането му. Започнал е събираческата си дейност още през 50-те години на миналия век. Той е създал и статистическа история на спорта във Варна.

Кольо Гьоков е роден през 1924 г., бил е лекоатлет, събирал е основно неща, свързани с историята на леката атлетика, футбола, другите спортове са сравнително по-малко застъпени. Той лично е участвал в спортни събития от времето на царска България, така че спомените и статистиките му са от гледната точка на човек лично присъствал или участвал в тях.

Издаването на История на спорта в Ямбол ще бъде предхождано от издаване на нова, актуална История на баскетбола в града ни. Тя ще бъде факт още в средата на април тази година. Книгата ще стъпи на двете предходни истории на баскетбола, които съществуват, както и на допълнителната информация, до която са се добрали музейните специалисти при подготовката на изложбата “Пътят: Хроника на ямболския баскетбола”, състояла се миналата година. Правят се интервюта с почти всички най-известните баскетболисти и треньори, така че ще бъдат включени и спомените на хора, които са били в центъра на събитията.

 

 

About the Author :

Leave a reply