Поглед към модата на 70-те и 80-те г. на XX век чрез колекцията на ХГ “Жорж Папазов”

Ямбол, 14.05.2020 г.

В света на модата от края на миналия век ни потапя най-новата онлайн изложба на ХГ „Жорж Папазов“-Ямбол, излъчена премиерно днес в 10 часа на фейсбук страницата на галерията. Експозицията е озаглавена „Поглед към модата на 70-те и 80-те години“. Колекцията от накити и облекла на ХГ „Жорж Папазов“-Ямбол е придобита предимно чрез откупки от Националните изложби на декоративно-приложните изкуства, провели се в Ямбол през 1975 г., 1979 г., 1983 г. и 1989 г. Тя е допълвана и от други общи и самостоятелни изложби на изтъкнати творци и е една от най-богатите колекции, притежание на галерия в страната. Представени са творци като Пепа Димитрова, Виолета Дунин, Жанет Стойчева, Анна Оцетова, Наталия Генова, Ася Александрова, Иван Янев, Милан Делийски, Ангел Андонов, Кирил Кирилов, Никола Николов, Анжел Красини и още няколко имена. Подходите към изработването са различни, но няколко са основните направления, в които се работи. Често използвана е филиграмната техника, което представлява моделиране с тънка метална жица, наподобяваща метална дантела. Друга техника е използването на разноцветен емайл, който обогатява цветово бижуто. Повечето автори използват вграждането на различни материали – полускъпоценни камъни, седеф, корк, а някои дори текстил и кожа. Най-често се срещат флоралните мотиви, по-рядко – антропоморфни и зооморфни форми. Част от експонатите са цели комплекти. Има и няколко предназначени за мъже – мъжки пръстен от Милан Делийски и два бастуна „денди“ от Пепа Димитрова.

В експозицията са представени и огледалца и кутии за бижута от онова време. Включени са облекла от Цветна Куланджиева – три от тях са изработени от естествени материали – вълна, памук, лен, четвъртият е от пан. Изпълнени са с машинна техника. Отразяват естетиката на 80 те години на 20 век. Единият ансамбъл е по-официален, останалите представляват ежедневно облекло. Присъстват характерните елементи за онова време – гетите,       които допълват облеклото, широките поло яки, прилеп ръкавите, огромните шалове. Многоцветни са, с добре съчетани тонове и шарки. Подходящи са за сезон есен-зима, само един е за пролет-лято.

Изложбата, която може да се види вече по всяко време на фейсбук страницата на галерията. Тя носи духа на едно отминало, но близко на мнозина време, в нея има сантимент, има естетика и дух. Представена е от Стойка Цингова и Димитър Богословов.

 

About the Author :

Leave a reply