„Повишиха” в общинско предприятие Спортните имоти в Ямбол

ФантазииОще един директор ще се търси в близко време, след като на 28 януари Общинският съвет прие предложението на кмета Славов за създаване на общинско предприятие „Спортни имоти”.То ще действа с щат от десет души, но на практика, по различни програми, там винаги се ползва повече персонал.
За енти път спортните имоти в града ни сменят баша си.Какво сега ще бъде новото, предстои да излезе на мегдана. Вече от няколко години на практика община Ямбол елиминира от управлението на общинските спортни имоти ” Обединен спортен клуб Тунджа”, въпреки че формално и зала „Диана”, и градският стадион , и шахклубът, и футболното игрище в спортен комплекс „Георги Дражев”, се водят на обществената организация.
Обединен спортен клуб „Тунджа”е заварена от времето в началото на Прехода структура,но тя бе самостоятелна само на приказки. Де факто, който бе кмет на община Ямбол, той можеше да раздава сачовете. Стига да го искаше. Някои, така бе по времето на първия кмет след 10 ноември, избран със синята бюлетина, Стоян Стоянов, даваха възможност вътре в ОСК „Тунджа” да се оправят със стопанисването и организацията на спортните имоти и състезанията.
Тогава, а и до доста по-късен етап, имаше и юридическа каша, относно собствеността на спортните имоти. Обединен спортен клуб „Тунджа” си имаше Управителен съвет, изпълнителен директор, председател. Той винаги имаше много силно лоби в местния парламент,тъй като неведнъж някой от факторите в ОСК „Тунджа” бе и общински съветник.
През годините така бе и с Христо Христов, сега областен лидер на партия АБВ, много силни позиции имаше в един период и Петър Майсторов, светла му памет, който бе и шеф на общинската организация на БЗНС „Н.Петков”. Според политическата конюнктура, в шефския кабинет на втория етаж на зала ”Диана” се настаняваха различни фигури. И Александър Братанов от БСП, но вече след като Хаджигеоргиева стана ненужна на БСП, бе там фактор,а най-дълго в последните десетина години парадът в зала „Диана” командваше Иван Чолаков. Сегашният депутат от ГЕРБ премина и през поста председател на ОСК „Тунджа”, дори имаше период, в който Николай Ганев стана изпълнителен директор на сдружението. Тогава големият боксьор от недалечното минало бе вече влязъл в Общинския съвет, а пъзелът в местния парламент бе такъв, че от гласа на шампиона зависеха доста работи.
Кметът Славов от няколко години даде да се разбере, че Обединен спортен клуб „Тунджа” за него е затворена страница. Избираше се по инерция Управителен съвет , но вече не Иван Чолаков го оглавяваше, а функцията пое Дичо Тодоров. Чолаков свеждаше до всички в зала „Диана” реченото от кмета на Ямбол. Депутатът, дълго време и общински съветник от ГЕРБ, не криеше, че кметът не желае повече да продължава старата практика – общината да дава парите, а ОСК „Тунджа” да ги харчи.
Не става дума за злоупотреби, но такава бе разстановката. От тоя четвъртък, и де юре община Ямбол пое спортните имоти, като ги издигна в ранг на общинско предприятие. И вече няма Дичо Тодоров да звъни на шефа на „Комунални и общински дейности”, за да се реши един или друг проблем, независимо дали става дума за липса на парно или за подмяна на част от паркета в зала „Диана”.
Новото общинско предприятие ще има грижата освен за зала „Диана”, и за градския стадион, и за Гребния канал, и за игрище „Георги Дражев”, като част от спортния комплекс там. Какво точно държи общината от тоя спортен комплекс е интересна, ала друга тема.
ОП „Спортни имоти” ще има дерт и за стрелбището, намиращо се в Индустриалния квартал, и за плувните басейни в Гимназията с преподаване на чужди езици „Васил Карагьозов” и в Гимназия „В. Левски”.
Зала „Диана”, която упорито се опитват да пратят в миналото, защото щели да направят нова и много модерна зала( Бойко Борисов мина преди няколко лета през парка и през „Диана”, и в движение им рече, че ще даде няколко милиона, после забрави, или може би ямболското лоби се оказа мижаво), продължава да е перлата на спортните ни имоти. С намиращите се в нея баскетболна зала, плюс зала за фитнес, съблекалня, треньорска стая, офис. С двете зали за акробатика и скокове на батут ( акробатика в града ни отдавна не се развива, ала така го пише в документа от последната сесия, някой май е проспал поне три петилетки от ставащото), със зала за бокс, зала за фехтовка, зала за тенис на маса, зала за спортна стрелба, сауна.
През 1965 г. влиза в действие зала „Диана”, и упорито отказва да се срути. И както върви играта, нито Бойко Борисов, нито спортният министър Кралев, ще дадат пари за нова спортна зала. Така че ще си гледаме оня проект, според който са нужни около 10 милиона лева за ново съоръжение.
Всъщност, проблемът на Ямбол не е толкова в липсата на спортни имоти. На градския стадион има две зали за бокс, две зали за борба, зала за обща физическа подготовка и вдигане на тежести. Проблемът е, че градът ни остана някъде там, в 70-те години на миналия век, откъм спортно оборудване, и докато другите градове изграждаха стадиони и писти, тук се рояха спортни клубове. И пъзелът в Общинския съвет винаги бе такъв, че Обединен спортен клуб „Тунджа” имаше мощно лоби, а това лоби бе изгодно на кмета, и така топката вървеше все на къси пасове.
Появилото се вече и де юре в четвъртък общинско предприятие „Спортни имоти”, обаче ще трябва вероятно да поизчака, за да почне каквото ще почва, тъй като от документите е видно, че Общинският съвет е предоставил до края на тази година безвъзмездно по-голямата част от имотите на Обединен спортен клуб „Тунджа”. Това обаче може да приключи още идната седмица – Управителният съвет на ОСК „Тунджа” отдавна не е никакъв фактор.
А и местните избори отминаха, така че, ако оттам се е чакал електорат, това вече е отпрашила история. Директорът на новото общинско предприятие „Спортни имоти” ще влезе все пак в нова ера – очакват се най-сетне доста пари от спортното министерство за преустройството на футболния терен и на лекоатлетическата писта.
Дали обаче той ще осъществява контрол върху тази дейност или нещата ще се движат от София, не е ясно. Кметът на Ямбол обича той да дирижира парите, което навежда на идеята, че очакваните милиони ще минават през неговото знание.
А знанието си е мощ, особено когато си спечелил трети пореден мандат.

Борислав Ненов

About the Author :