Повече от 600 участници в 150 – то издание на традиционния общински Илинденски събор в Дряново

5На първи август 2015 г. село Дряново беше домакин на традиционния общински Илинденски събор.   Началото на събора е в далечната 1865 г. Прекъсната, традицията на събора се възражда през 2005 г. и вече 11 години се поддържа жива.

Интересът към събитието събра на настоящото му издание повече от 600 участници – жители и гости на селото.

Празникът е свързан с честването на патрона и закрилник на село Дряново Свети пророк Илия, в памет на когото е издигнат от местното население параклис край извор в края на селото.

Картина3Мария Иванова – кметски наместник на с.Дряново, поздрави стотиците жители и гости на събора. Сред гостите, уважили празника на селото, бяха Кирчо Карагьозов – народен представител,  Георги Георгиев-кмет на община „Тунджа”, заместник-кметовете на община „Тунджа” Пенчо Пенев и  Станчо Ставрев,  Нели Славова – Председател на Общински съвет „Тунджа”,  кметове и кметски наместници на населени места от общината, общински съветници и спонсори.

Кметът на община „Тунджа” поздрави присъстващите, като в своето приветствие подчерта: „Традициите на народния събор в нашето малко Тунджанско село Дряново имат непреходен и стойностен смисъл. Чрез тях достигаме до истинския и дълбок смисъл на връзките между хората и изпитваме чувството за приобщеност и принадлежност към общността, част от която сме. По стар и неписан народен обичай настоящият празник по неповторим начин съчетава паметта и почитта към историята и стремежа към по-достоен и по-красив живот.”

Картина4Поздравителен адрес беше получен и от Ангел Ангелов, Изпълнителен директор на „Кронос Агрохолдинг“, гр. Сливен – основен спонсор на събитието.

Хората тръгват и идват в малкото китно тунджанско селце, именно водени от човешката потребност да се повеселят заедно, да се заредят с положителна енергия и добро настроение.

И през настоящата година селският мегдан се превърна в „ … сцена на творчеството и пространство за приятелски срещи, място, в което човек сред другите може да се докосне до хармонията и пълнотата на живота.

В богата празничната програма участваха формация „Настроение“ със солистка Дора Георгиева, кукерската група към народно читалище „Просвета“, с. Чарган и танцов състав „Инджексарлийки“ при народно читалище Христо Ботев“, с. Окоп.

About the Author :