Победен край на редовния сезон за „Ямбол”

DSC06767Баскетболният „Ямбол” приключи редовния сезон с очаквана победа над последния в класирането „Левски 2014” с резултат 93:81. Разликата от 12 точки бе най-малкото, с което се отърваха „сините”, но треньорът на „Ямбол” Петър Петров не търсеше изразителна победа  и даде време на всички от резервата скамейка, което през редовния сезон не бе се случвало.

„Ямбол” тръгна по-силно в срещата и поведе с 16:5 в първия период. Гостите имаха огромен проблем със стрелбите от по-далечна дистанция и още в началото на мача допуснаха двуцифрено изоставане- 23:10.

DSC06768Левскарите влязоха постепенно в час през втората четвърт, когато се разигра капитанът им Павел Иванов, един от топ реализаторите в първенството. Те съумяха да свалят до 9 точки пасива си в 17 минута, ала „Ямбол” отново дръпна и се прибра на почивката с аванс от 16 точки – 52:36

Мощна серия на центъра на домакините Николай Върбанов качи още повече преднината им, за да стигне тя и до 21 точки в 26 минута. В този момент треньорът на „Ямбол” Петър Петров пусна някои от резервите състезатели и това позволи на „Левски” да съкрати пасива си на 15 точки преди последната част.

DSC06770В последните десет минути не се случи нищо неочаквано. За гостите се съживи бившото крило на „Ямбол” Станислав Славейков, като направи голяма част от точковия си актив в тази четвъртина. Венцислав Петков на няколко пъти демонстрира класата си, както и Цветослав Острев направи добри отигравания за домакинте. На терена се появиха за „Ямбол” дори Росен Иванов и Стилиян Иванов, а голямата изненада бе дебютът при мъжете на осмокласника Златимир Дончев, който се отчете с 4 точки.

DSC06778За столичния клуб освен Павел Иванов и Славейков, добре игра и Кирил Райков, разочароваха обаче

младите баскетболисти на треньора Мануел Марков. Евгени Хаджирусев не показа нищо впечатляващо, Пейчинов тръгна прилично, после се превърна в статист на терена.

Двубоят нямаше значение за крайното класиране в редовния сезон, „Левски” още преди два кръга бе закотвен на последното девето място и няма да играе в плейофите. Домакините от „Ямбол” са осми и направиха своеобразна репетиция, преди сблъсъка с шампиона „Лукойл-Академик”, който има лоши спомени от зала „Диана”.

Най-силно от „Ямбол” игра Върбанов, той постигна дабъл-дабъл – 22 точки и 11 борби. Венци Петков вкара 18 точки и даде 9 асистенции, капитанът Говедаров реализира 14 точки, по 10 точки вкараха Стоян Петков и Острев.

За „Левски” топ стрелец бе Павел Иванов с 28 точки, Славейков наниза 17 точки и хвана 7 борби, а Кирил Райков направи дабъл-дабъл -14 точки и 12 борби.

Борислав Ненов

 

 

About the Author :