Плана за инвестиции в Европа представиха в Ямбол

SAM_2318Планът за инвестиции в Европа, т. нар. План Юнкер, бе представен ден, 27 септември, в конферентната зала на Областна администрация-Ямбол. Организатори на събитието са Ямболска търговско-промишлена палата, Европейски информационен център „Европа директно“-Стара Загора и Европейски информационен център „Европа директно“-Велико Търново. Събитието се провежда с подкрепата и участието на Представителството на Европейската комисия в България.

SAM_2322Румяна Грозева от Европейски информационен център-Стара Загора, представи Плана за инвестиции за Европа. Безвъзмездните средства, които получават страните-членки на ЕС за преодоляване на различията не дават очакваните резултати – това е и причината за появата на т. нар. План Юнкер. В същото време никой никъде не е казал, че след 2020 г. безвъзмездното финансиране спира, но политиката на сближаване се променя, отбеляза Румяна Грозева. Тя представи и трите стълба на Плана за инвестиции в Европа. Първият стълб включва: Европейски фонд за стратегически инвестиции и сътрудничество с националните насърчителни банки. Вторият стълб представлява подкрепа за инвестициите в реалната икономика, по-специално Европейски консултантски център по инвестиционните въпроси и Европейски портал за инвестиционни проекти. Третият стълб включва създаването на благоприятна инвестиционна среда, включително по-добра нормативна среда.

Планът за инвестиции в Европа се фокусира върху следните стратегически инвестиции: инфраструктура – транспортна, енергийна, цифрова; развитие и внедряване на информационните и комуникационни технологии; възобновяемата енергия; околна среда, развитие на градската среда; малките и средни предприятия.

SAM_2324Константин Стоянов представи успешни примери на финансирани проекти в България: онлайн фермерски пазар за чиста храна от малки ферми; производство на вълшебна боя – с маркер се пише по стените и се трие с гъба; нови пазари за българското розово масло; умни площадки за децата – кинетичната енергия от играта на децата се превръща в звук и светлина на люлката; картички с  добавена реалност; изграждането на линия 3 на метрото в столицата; умно пчеларство – специални кошери със сензорна система, благодарение, на която на пчеларя не се налага често да ходи на място.

Следващата тема бе: 10 години членство в ЕС – очаквания, резултати и предизвикателства. В дискусията участва Огнян Златев, ръководител на Представителството  на ЕК в България.

About the Author :