Пламен Лекгоступ представи в Ямбол цветното си „пътуване“ във времето

Ямбол, 18.09.2020 г.

„С вяра, надежда и любов да търсим красотата, която е в изкуството, и доброто в живота“, с тези думи художникът Пламен Легкоступ откри на 17 септември в Художествена галерия „Жорж Папазов“ своята изложба „Пътуване във времето“.

 

„Това пътуване във времето с тази изложба ме върна много години назад – години, когато с една част от присъстващите бяхме студенти във Великотърновския университет и още по-назад във времето, когато всяко лято бях в Ямбол, защото корените ми са от тук“, сподели той и благодари на вуйчо си – Ганчо Карабаджаков, че е дошъл от Велико Търново в родния си Ямбол за изложбата му и на леля си – адвокат Сия Карабаджакова, че го е уважила.

Авторът беше лаконичен, защото според него художникът не трябва да се представя с думи, а с творбите си.

Той връчи на Петко Йорданов дарителския лист, с който дарява на галерията творбата си „Риба – ветрило – 2“, която е от същия цикъл на откупената картина от ХГ „Жорж Папазов“ – „Сблъсък на цивилизациите“.

При встъпителните си думи директорът на галерията изтъкна, че Пламен Легкоступ е особено цветен, калейдоскопично подреден и интересен с композициите си и със срещата на две различни цивилизации.

Изкуствоведът Стойка Цингова, направи обзорен анализ на стила и разнообразието на творбите в изложбата (б. р. нейният анализ публикуваме отделно).

Експозицията има и ретроспективен характер – тя представя общо 47 творби –  от 1980 г. – една от които – „Натюрморт с пепелник и пура“, е рисувана в Ямбол в ателието на Ганчо Карабаджаков, до най—актуалните картини от тази година. В нея ясно може да се види „пътуването“ във времето, в стиловете, в цветовото възприемане на света и творческото израстване на художника за този 40-годишен период.

Изложбата може да бъде видяна в ХГ „Жорж Папазов“ до 15 октомвври.

 

About the Author :