Пица Маргарита

280px-Queen_Margharitha_di_SavoiaВ най-известната история се разказва, че през 1889 година Маргарита Савойска, съпруга на италианския крал Умберто Първи, намираща се в своята лятна резиденция Каподимонте близо да Неапол пожелала да опита неаполитанска пица, по това време храна само за бедните. Придворния готвач в съвършенство владеещ френската кухня, не бил запознат с кухнята на Южна Италия. Затова в двора извикали Рафаело Еспозито, собственик на най-добрата неаполитанска пицария и той поднесъл на кралицата три пици, изпечени в неговото заведения, специално за кралицата: две традиционни и едно импровизирана в чест на този случай. Тази пица Еспозито гарнирал с червени домати, зелен магданоз и бяла моцарела, което съответствало на цветовете на италианския национален флаг. Историята разказва, че именно тази пица се харесала най-много на кралицата. По-късно предприемчивия Еспозито нарекъл своята “патриотически” гарнирана пица – “Маргарита” в чест на кралицата.
Но през 1974 година италианският историк Масимо Албертини нарича тази история чиста измислица, а италианския гастроном и журналист Корадо Епричели провежда във връзка с това собствено “кулинарно” разследване. Съгласно неговата версия трицветната пица действително била приготвена за първи път през 1889 год, а именно на 6 юни в кралския двор в Неапол. Майсторът на пиците се наричал Папино Бранди. За награда за приготвянето на пицата той получил специална грамота, която и сега може да се види в семейната пицария “Бранди”.

pizza1Необходими продукти:
За тестото
150 г брашно
1 яйце
100 мл. мляко
5 г мая
За плънката
100 мл. доматено пюре
2 домата
100 г моцарела
2 стръка босилек
1 с.л. зехтин
риган

Начин на приготвяне:
Млякото леко се загрява и към него се добавя маята.
От брашното и яйцето се омесва тесто. След около 5 минути бъркане се добавя млякото с маята и се меси в продължение на 5 -10 минути. Оставя се на топло да втаса (около половин час).
Разстила се върху кръгла тава, предврително намазана с малко зехтин. Върху тестото се слага доматеното пюре, настъргана моцарела, нарязан на ситно босилек, риган и доматите нарязани на шайби. Пече се около 20 минути на 200 градуса на долна фурна.
Една порция е с диаметър около 20 см.

About the Author :