Писател с ямболски корен спечели специалната награда на „Развитие”

Антон БаевПоетът, белетрист и журналист от Пловдив Антон Баев, който е с ямболски корен, спечели специалната чест да бъде публикуван романът му „Светата Кръв”, въпреки че Ина Вълчанова бе удостоена с първата награда и сумата от 7 000 лева в конкурса „Развитие”.

На финалната права журито, в което, разбира се, имаше ямболско участие в лицето на Георги Господинов, допусна седем, а не пет ръкописа, какъвто е регламентът на литературния конкурс, с мотива, че нивото на постъпилите текстове е високо.

Церемонията по награждаването се състоя в Централния военен клуб в четвъртък, 21 април. Още един автор от Ямбол бе забъркан в литературната надпревара. Това бе артистът от Драматичен театър „Невена Коканова” Волен Митев, чийто роман „Театрален гамбит” атакува също първото място.

Все пак, за да не е почти всичко навързано с Ямбол, председател на журито бе проф. Ивайло Знеполски, а сред членовете бе и доцент Бойко Пенчев. Двамата критици, заедно с писателя Георги Господинов, подбраха седемте текста за финала, сред постъпили 118 ръкописа.

Сред тези, които стигнаха до решителната фаза, бе и Александър Томов с романа си „Сайтът на един тийнейджър”, той вероятно бе и най-маститото име, изпратило ръкописа си за конкурса на „Развитие”

Романът на Антон Баев, чийто баща Христо е роден в Ямбол и тук е завършил средното си образование, преди да се пренесе под седемте тепета, където дълги години бе част от окръжния пловдивски вестник, предизвика  интересни дискурси сред критиката. След като журито реши да направи първото изключение в историята на конкурса, скоро ще видим по книжарниците „Светата Кръв”, книга, която се появява след чудесния роман на Баев „Рай друг не чакай”.

Роденият през 1963 г. в Пловдив Антон Баев е носител на наградата „Южна пролет” за стихосбирката си „Снежни сигнали”, излязла през 1989 г. Той е от котилото на Добромир Тонев, водещ в средата на 80-те години на миналия век студентския литературен клуб към Младежкия дом. Оттам поеха и поетът, романист и драматург Александър Секулов, както и поетесите, сега вече професор, Албена Хранова, Мирела Иванова и Анита Тарасевич, а и колоритният лирик от Сливен Георги Веснаков, както и белетристът и карикатурист Красимир Димовски.

Волен МитевДругата ямболска следа в тазгодишния конкурс на „Развитие”, Волен Митев, почва поредното ходене по мъките, за да издаде новия си роман „Театрален гамбит”, който е с криминален сюжет, и в него шества частният детектив, запазена марка на Волен.

Бившият общински съветник от “Обединени за Ямбол”, който има вече три романа, последният, „Възможната истина”, разбуни някои духове на историци, и култовото радиопредаване „Моабет без парса”, творено с титана Кольо Пехливанов, сподели пред „Делник”, че най-напред ще се концентрира върху свой моноспектакъл, който публиката ще види на сцената в нашия град вероятно в средата на месец май.

Предизвикалият прецедента да се издаде и втори роман в литературния конкурс „Развитие” Антон Баев е идвал край Тунджа неведнъж, тук той представи преди години сборник с разкази на Христо Карастоянов. Карастоянов пък също е част от историята на „Развитие”, чиято първа награда е печелил.

Изобщо – ямболско-пловдивска работа.

Борислав Ненов

About the Author :