Писателите Любомир Котев и Христо Карастоянов ще бъдат новите почетни граждани на Ямбол

Ямбол, 28.05.2020

Писателите Любомир Котев и Христо Карастоянов ще бъдат новите почетни граждани на Ямбол. На сесията на 28 май общинските съветници гласуваха предложението двамата да бъдат удостоени с най-престижната морална награда на Ямбол.

Призът им се присъжда за значителния им принос в културния и духовен живот на общината и за развитието на съвременната литература.

През 2020 г.  и двамата навършват 70 години. Припомняме, че отново заедно те са и носители на Наградата на Ямбол за 2011 г.

Общинските съветници приеха и Весела Пастърмаджиева, диригент и ръководител на Детска хорова школа „Проф. Георги Димитров“ да бъде носител на Наградата на Ямбол за 2020 г.. Тя й се присъжда за значителен принос в развитието на града. През миналата година тя навърши 60 г.

Предложенията за Наградата на Ямбол бяха три – кметът Валентин Ревански предложи Весела Пастърмаджиева, Камарата на строителите предложи Николина Хаджигеоргиева, а Невена Димитрова предложи Народно читалище „Зора 1945“ от името на читалищното настоятелство за неговата 75-годишнина.

Трите предложения са обсъдени на комисия, в която влизат председателите на постоянните комисии при Общински съвет, председателите на групите съветници и кмета на общината, който е и председател на комисията. Най-много гласове е събрало предложението за Весела Пастърмаджиева, затова останалите две не бяха допуснати до гласуване по време на заседанието на Общински съвет, тъй като по правилник съветниците взимат решение по предложението на комисията.

Наградата на община Ямбол включва статуетка на богинята Диана и парична награда от 10 минимални работни заплати.

About the Author :

Leave a reply