Писателите Любомир Котев и Христо Карастоянов получиха най-голямото признание – званието почетен граждани на Ямбол

Тържествената сесия за връчване на наградите на Ямбол беше кулминацията на тазгодишния празник на града – Свети Дух, който по думите на кмета Валентин Ревански се наложи да бъде по-тих, но не по-малко значим.

„Наше е задължението да работим за благоденствието на гражданите на Ямбол и да продължим развитието на града“, се обърна към присъстващите общински съветници, граждани и гости на сесията председателят на Общинския съвет Антон Шиков и призова: „Нека чрез обединените сили на институциите, чрез личен пример за единство да покажем как се преодоляват трудности и как се постигат цели“.

Приветствие към всички присъстващи и към гражданите на Ямбол отправи кметът Валентин Ревански. „Ние не само живеем в Ямбол, а живеем с Ямбол в сърцата ни, с неговото наследство и традиции. Гордеем се с неговата история и гледаме напред към неговото бъдеще. От делата ни зависи как ще изглежда Ямбол утре и какъв ще го оставим на нашите деца и внуци. Ямбол е нашият общ дом и независимо от всички трудности през тази година, той има своите планове за развитие.

Всеки човек влага различни чувства в работата, която върши. По начина, по който работи, си личи какви точно са те. В основата на труда в името на хората винаги е заложено нещо важно: когато човек заема обществен пост, той трябва да дава, а не да взима. Не трябва да забравя това, което е обещал, а да влага душа и сърце в това, което прави. И не на последно място – да се отнася към хората с човещина“, бяха част от посланията му към ямболци.

Роденият в Маломир известен български художник Иван Димов получи от кмета на Ямбол наградата за изкуство и култура на името на Жорж Папазов. Развълнуван той сподели: „Не знам дали съм заслужил тази награда, но като ми се дава виждам, че се оценява известен труд, който съм положил в нашата мила Тракия, където сме се родили и където сме работили за първи път. Ямбол ми е много близък, бил съм войник тук, първите ми картини са изложени тук. Благодаря от сърце за вниманието“.

Носител на наградата на Ямбол за 2020 г. е диригентът и ръководителят на Хорова школа „Проф. Георги Димитров“ Весела Пастърмаджиева. Наградата за нейния значителен принос в развитието на града й връчи кметът Валентин Ревански. Тя благодари за високата оценка, отговорност и чест да бъде носител на наградата на Ямбол и сподели, че винаги е чувствала подкрепата на обществеността в Ямбол и на хоровата общественост в страната, която е припознала Ямболската хорова школа „Проф. Георги Димитров“ като значим културен факт със значение за Ямбол и за България. Тя благодари на ямболската публика, на всички музиканти, работили през годините в Хоровата школа като пианисти, хормайстори и ръководители на състави. Весела Пастърмаджиева подчерта, че наградата на Ямбол е признание и уважение и към труда, отдаденото време и талант на поколенията възпитаници на Хоровата школа и към хоровото изкуство.

Председателят на Общинския съвет Антон Шиков връчи пластиките на почетните граждани – писателите Любомир Котев и Христо Карастоянов. „Благодаря на моя град“, с тези думи на благодарност се обърна към присъстващите Любомир Котев. Той сподели, че за него това е най-голямата и най-желаната награда, която е получавал през живота си. „Щастлив съм, че можах да я имам, защото всичко, което съм вършил през всичките тия 40 и няколко години, в които работя като журналист, съм го правил с идеята да направя нашия град по-хубав и по-проспериращ. Винаги съм чувствал властта, каквато и да е тя, и Общинския съвет, какъвто и да е той, като свои съюзници в тази обща наша борба за нашия град. Вероятно съм грешал, може да е имало и големи грешки, човешко е да се греши, но ви уверявам че патосът ми е бил винаги позитивен и конструктивен и че никога, ама никога не съм правил сметки, които да ми донесат на мен изгода. Аз се опитвам да бъда философ и знам, че ако работиш за своя град, работиш за своя дом и за бъдещето на своите деца и за своя рахатлък в крайна сметка. Вярвам, че само благодарение на нашите общи усилия и на цялата гражданска общественост този град ще върви напред и нагоре“, каза още той.

„Кротко си се радвам, признавам си, защото каквото и да съм направил в разумния си живот – добро или лошо, съм го направил тук в този град и това, че някой е преценил, че доброто е повече, ме успокоява“, каза и Христо Карастоянов, получавайки наградата. Той благодари на Дружеството на писателите, което е направило предложението, защото писател да признае друг писател е голямо постижение.

Гости на тържествената сесия бяха зам.-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин, народният представител Николай Пенев, областният управител Димитър Иванов и кметът на община „Тунджа“ Георги Георгиев.

С класически произведения поздрави наградените и присъстващите оперният певец от Ямбол Петър Костов.

About the Author :

Leave a reply