„Пипи Дългото чорапче“ на Държавен куклен театър „Георги Митев – Жоро“ спечели „Икар“ и наградата на публиката за най-добър куклен спектакъл

28.03.2022 г.

Държавен куклен театър „Георги Митев – Жоро“ – Ямбол получи голямо признание на 48-ото издание на Националните награди за сценични изкуства „Икар“ на Съюза на артистите в България. Отличията бяха раздадени на 27 март – Световния ден на театъра, на официална церемония в Народния театър „Иван Вазов“.

„Пипи Дългото чорапче“ на ямболския куклен театър грабна „Икар“ в категорията „Куклен спектакъл“ и наградата на публиката за най-добър куклен спектакъл.

Режисьор на постановката е Анна-Валерия Гостанян, сценографията е дело на Наталия Гочева, музиката е композирана от Пламен Петков. В спектакъла участват Ния Янакиева, Цветелина Николова, Любомир Желев и Христо Петев.

Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“.

„Голяма радост и изключително признание за нашия театър и за нашия град. Искам да благодаря на всички – на Съюза на артистите, на Христо Мутафчиев, на уважаемата публика, на колегите. Тази награда идва за първи път при нас, въпреки че и преди сме били номинирани. Това постижение налага оттук нататък да работим още по-усилено, защото сме и в навечерието на Националния куклено-театрален фестивал „Михаил Лъкатник“, каза Елена Дойчева, директор на театъра.

През 2006 година Държавен куклен театър „Георги Митев-Жоро“ – Ямбол беше номиниран за наградата „Икар“ за спектакъла „Цветове“, а на следващата година – за „Спящата красавица“.

About the Author :

Leave a reply