Пиперопроизводители от страната се събраха край Ямбол

SAM_8463Пиперопроизводител на годината ще обявява от следващата година асоциация „Български пипер“. Това бе решено на националната среща на пиперопроизводителите, която се провежда на 22 и 23 януари в хотелски комплекс „Ямболен“ на Бакаджика. В асоциацията участват не само производители на пипер, но и преработватели, и търговци. На срещата имаше гости от Сърбия и Македония, а Стела Виткова от Министерството на земеделието представи мерките по оперативни програми за финансиране на организациите на производители. Въпреки че бяха поканени, липсваха представители на земеделското министерство, които да коментират субсидиите и държавните помощи за пиперопроизводителите.

SAM_8464Асоциацията определи приоритетите в работата си през 2016 г. : привличане на нови членове; отстояване на по-добри помощи за пиперопроизводителите, неини членове; срещи с участниците в организацията по време на реколтиране, на покупка на семена, семинари за обучение и обмен на опит с производители на пипер от други държави.Заложени са срещи на ръководството на асоциацията с представители на Министерството на земеделието за запознаване с конкретни практически проблеми на земеделците, отглеждащи тази култура.

SAM_8459Вторият ден е посветен на преговори и лични срещи между участниците във форума за покупко-продажба на семена, разсад, торове, поливни системи и прочие.

 

 

About the Author :