Петя Александрова гостува на библиотеката с книгата си “България в потури, но с цилиндър”

SAM_9932-Писателката Петя Александрова и книгата й „България в потури, но с цилиндър“ бе представена на 26 април от 17.30 часа в читалнята на Регионалната библиотека в Ямбол.

За нейното творчество – за деца и за възрастни, говори председателят на Дружеството на писателите в Ямбол Тенко Тенев. Петя Александрова е родената в Ямбол, но работи в Сливен, автор е на 29 книги. Сред последните й значителни отличия са годишните награди на Съюза на българските писатели за детска литература за 2012 г. и 2016 г.

Премиерната й книга „България в потури, но с цилиндър“  представлява 50 нашенски истории от едно време. Те са създадени покрай журналистическата работа на Петя Александрова, водейки страница под рубриката „Минало незабравимо“, сподели самата тя.

SAM_9925--“Тези наши прелюбопитни тъжно-смешни, често сърцераздерателни в своя махленски драматизъм истории от живота на обикновения хайлайф или от бието на културни и литературни първенци ни карат да погледнем с нов поглед към свещените олтари на литературния канон, възкликвайки с  облекчение: “Ама и те били хора като нас!“, заявява критикът Димитър Бечев в анализа си на книгата, прочетен от Тенко Тенев. В сборника има няколко тематични кръга – истории около страстите на нашите първи държавни мъже и властните им съпруги, любовните и лични истории на видни исторически личности, писатели, просветни дейци.

Петя Александрова сподели, че пишейки, самата тя е научила много. Имам събран материал за още една подобна книга и в нея историите ще бъдат тематично подредени, обеща още авторката.

SAM_9927-

About the Author :

Leave a reply