Петър Чираков спечели градското първенство по блиц-шахмат за 2020 г.

На 20.06.2020г. в гр. Ямбол,  на масите пред спортна зала ,,Диана‘‘ се проведе градско първенство по блиц – шахмат. Времева контрола  –  по 10 минути на състезател. Общ брой участници – 10 души. Първенството се проведе по т.нар. кръгова система – всеки срещу всеки. След оспорвана игра, продължила 9 кръга, градски шампион по блиц за 2020г, стана Петър Чираков с 8.5 точки, който записа осем победи и само едно реми, срещу безспорно най-титулувания играч в турнира –  многократния градски първенец Благовест Михайлов. Градската шампионска титла по блиц, бе завоювана от Чираков доста трудно, независимо, че същият изпревари преследвачите си с две точки.

В първия  кръг шампионът се наложи много трудно, измъквайки се в тежка позиция  срещу завършилия на трето място Николай Иванов, а във втория кръг Чираков срещна огромни трудности и със ветерана Златко Николов, но все пак победи.

Далеч по-интересна бе разразилата се борба за второ и трето място, поради завършилите с еднакъв брой точки – 6.5 т. трима състезатели – градския шампион по ускорен шах за 2017 г. Живко Димитров, все по-бързо прогресиращия Николай Иванов, и ветерана Златко Николов. Поради еднаквия турнирен коефициент на тримата, им се наложи да играят допълнително по две партии със разменени цветове, всеки срещу всеки.

В този троен мач, Живко Димитров безпроблемно победи с 2:0 Николай Иванов, след което с невероятен късмет успя да победи с 2:0 и ветерана Златко Николов, независимо, че и двете партии бяха в спечелени позиции за Николов. Постигнатите победи позволиха на  Живко Димитров да завърши на второ място, а в спор за третото място Николай Иванов успя да победи Златко Николов с 2:1. Добри игри демонстрираха младите състезатели Мартин Вълчев и Ивайло Ангелов, което показва, че в гр. Ямбол расте талантливо шахматно поколение. Почетните награди в турнира бяха осигурени от Димитър Русев – спортен деятел и организатор, помагал и друг път за провеждане на състезания в гр. Ямбол.

About the Author :

15 Comments to “Петър Чираков спечели градското първенство по блиц-шахмат за 2020 г.”
 • Истината
  June 29, 2020 - Reply

  Турнирът се рекламира с гръмкото име “Градско първенство по шахмат, блиц”, но това беше просто турнир на местни ентусиасти по шах и не е редно да се нарича нито градско първенство, нито пък блиц. С 2 налични шахматни часовника на 5 маси за турнир по блиц не може да се говори. Да се надяваме, че местното шахматно ръководство ще съумее да организира истинско градско първенство по шахмат, както го прави вече 10-ина години. Редно е също отразяващия тази новина да се запознае с фактите, преди да публикува статията.

 • РИМЛЯНИН
  June 30, 2020 - Reply

  Интересно,а къде е регламентирано,че единствено Шахматния клуб в Ямбол има МОНОПОЛ върху организирането на шахматни първенства в града? Единственото първенство, което организира ШК през последните години е градско по ускорен шах.Градско първенство по блиц шахмат клубът НЕ Е ОРГАНИЗИРАЛ от поне 10 години.Тези МЕСТНИ ЕНТУСИАСТИ са повече от половината шахматисти в града.Също така е МНОГО ИНТЕРЕСНО защо ШК Тунджа – Ямбол не ПРИЕМА желаещи за членове? В историята на този клуб терминът членски внос е НЕПОЗНАТ.

  • НОВ РИМЛЯНИН
   June 30, 2020 - Reply

   Ето къде е регламентирано : ЗАКОН за физическото възпитание и спорта
   Обн., ДВ, бр. 86 от 18.10.2018 г., в сила от 18.01.2019 г., изм., бр. 17 от 26.02.2019 г., доп., бр. 35 от 30.04.2019
   г., изм. и доп., бр. 64 от 13.08.2019 г., в сила от 13.08.2019 г.

 • РИМЛЯНИН
  June 30, 2020 - Reply

  Никъде в ЗФВС не е регламентирано,че само шахматен клуб може да прави шахматни състезания.Ако твърдите противното покажете разпоредбата,която дава МОНОПОЛ на ШК.

  • НОВ РИМЛЯНИН
   June 30, 2020 - Reply

   РИМЛЯНИН, какъв монопол, какви 5 лева !!! Чети закона от глава трета нататък и виж кой, какво и как ! 😉

 • РИМЛЯНИН
  July 1, 2020 - Reply

  НОВ май е по-добре да отидеш на адвокат, та белким той ти намери някаква разпоредба, която повелява ЕДИНСТВЕНО ШК да може да организира Градски първенства по шахмат.ЗФВС / а и не само него/ съм го чел и то очевидно много по-добре, отколкото си мислиш.Пак подчертавам,че никъде в ЗФВС не е регламентирана такава монополна възможност.Освен това е интересно,че почти всички ямболски шахматисти не са членове във ШК ,,Тунджа”-Ямбол, като причината този клуб да не ПРИЕМА желаещи за негови членове е РАЗПИСАНА в счетоводните отчети – месечен и годишен, които клубът подава в Община Ямбол.Всеки, който се запознае със съдържанието на тези отчети ще разбере причината, клубът да не желае да приема членове.В тези отчети е ВИДНО как клубът изразходва общинската субсидия,при това съвсем не в обществен интерес.Това,че ямболските любители-шахматисти са си организирали Градско първенство по блиц, вероятно е само началото.Те ще си организират сами и други състезания, тъй като клубът няма интерес да ги организира.

  • НОВ РИМЛЯНИН
   July 2, 2020 - Reply

   Г-н Римлянин, от разговора ни до тук разбрах, че сте човек доста изкушен в областта на правото, вероятно юрист, за съжаление ми се струва, че отдавна сте напуснали град Ямбол и затова горецитираната статия Ви е въвела в леко заблуждение! Какво имам впредвид – през цялато време говорите за “единствено ШК ” и “монопол” като определения за шахматния живот в Ямбол. Без да споря с Вас и цитираните от Вас любители – шахматисти, под чието влияние очевидно сте, само ще отбележа две неща: първо, за мен в Ямбол и не само в Ямбол има два типа любители – шахматисти, първите са тези, които искат да работят, да поддържат шахматен живот в града, да тренират деца, организират турнир, и вторите – тези които искат да учат първите как да си вършат “работа”, да потребяват без да дават, да критикуват, без да създават! И второ, приказките на цитираните от Вас “любители – шахматисти” за монопол, както Вие отлично знаете като юрист, са абсолютно оправдание на хора, нямащи желание да работят за шахмата! ОК, дори всичко, което са ви разказали да е верно (не ме разбирайте погрешно не съм адвокат или съдник на никого), никой не пречи на тези хора да създадат своя организация, да я регистрират и да покажат на “гаднярите”, които им пречат как се прави шахматен живот в града! Все пак по всеки друг спорт в Ямбол има по два и три клуба, които се конкурират, карат се, но си и помогат, създават конкурентна среда за всички в спорта с който се занимават! Един човек с Вашия плам и знания би им бил много полезен в тази насока! Нека градят, а не да рушат и критикуват! Това ще е от изключителна полза за всички шахматисти в Ямбол и особено за младите състезатели в града! Г-н Римлянин, благодаря Ви за откровените думи в постовете и Ви желая успехи в професионалното и шахматно поприще!

 • Истината
  July 1, 2020 - Reply

  Организаторът на турнира е добре да познава
  ЗФВС, Чл. 147.(1): “На лице, което извършва дейност, за която се изисква спортен лиценз, без да притежава такъв, се налага имуществена санкция в размер от 5000 до 10 000 лв.”
  В този аспект, похвално е да се играе шах, но законите в страната трябва да се спазват и не всеки може да организира турнир от ранг “градско първенство по шах” – глобите са големи. Пак обръщам внимание на публикувалия статията, че е редно да се проверяват фактите, преди публикуване, още повече, че в случая това може да доведе до имуществени вреди на организатора.

 • РИМЛЯНИН
  July 1, 2020 - Reply

  Наистина МНОГО ме развеселихте! Ето Ви малко инфо, което ще предпази нещастния организатор на Градското първенство по блиц-шахмат.

  Лицензията дава право за извършване на спортна дейност, която включва:

  – провеждане на учебно-тренировъчен и спортно състезателен процес;

  – организиране на държавни първенства на страната по съответния вид спорт;

  – излъчване на шампиони на Република България за съответните възрастови групи и спорт;

  – подготовката на националните отбори, които представляват Република България на международни спортни състезания и форуми – Олимпийски игри, световни и европейски първенства и др.

 • Критикуващ шахматен любител
  July 4, 2020 - Reply

  До НОВИЯ РИМЛЯНИН
  Уважаеми г-не! От внимателния анализ на разговора Ви с Римлянин разбрах, че сте член на УС на местния ШК, или най-малкото сте свързан с такъв. Лично аз залагам на първата възможност. Признавам си, че съвсем Дипломатично не пожелахте да коментирате представените от Римлянин констатации за използването на общинската субсидия, която ШК получава всяка година. Ще си позволя да коментирам двете съществуващи според Вас категории любители – шахматисти в гр. Ямбол. Първата спомената от вас категория – УС на клуба, е тази, която според Вас правела състезания, тренирала деца, но която според НАС шахматните любители ИМИТИРА дейност в полза на ямболските любители на шахмата – правейки по няколко състезания за календарна година / 5 или 6 да речем/.За тези състезания не се дава нито лев от общинската субсидия, която УС получава всяка година, а турнирите се правят със такси от ямболските шахматисти. Къде са градските първенства, които някога определяха участниците в представителния отбор на града? А почти ЦЯЛАТА общинска субсидия се изразходва за детето на един от членовете на ШК. Или казано по-друг начин – ето я ПЪРВОПРИЧИНАТА УС на ШК в Ямбол да не допуска НИКОЙ да стане член в този клуб. Само, че НЕЩО на ямболските любители взе да не им харесва тази политика – общинската субсидия, която се формира от ТЕХНИТЕ ДАНЪЦИ да бъде използвана за детето на един от членовете на ШК.И още нещо – по време на мандата на този УС ямболските шахматисти, които УС не желае да допусне да станат членове в клуба, вече загубиха шахматната зала, където да играят шахмат, най-добрите от тях не могат да участват в представителния отбор на гр. Ямбол, отново поради използването на общинската субсидия за детето на този член на УС, което далеч НЕ Е токова велик състезател, както УС тръби навсякъде. Само, че и ВИЕ внимавайте някой да не отиде пред медиите със скритите факти за ,,легендарните успехи и високата международна класа‘‘ на това дете, че може и да не видите повече допълнително финансиране, за евроуспехите като например 3-то място сред 20 годишните. Достатъчно е някой търсещ обективната истина да преброи участниците в състезанието и да разбере че 20 годишните в това състезание са всичко на всичко 7 участници. Тоест трето място сред 7 участници, един от които се отказал след първия кръг. Или за да увеличите бройката ще добавите и по-малките състезатели – 8,10,12 год. и т.н., че да стане бройката 30-на.
  Втората категория ямболски любители към която спадам и аз са всички останали, извън тези 6 -7 члена на клуба, които са засмукали общинската субсидия, сякаш е тяхна собственост. Те са определени от ВАС за пречещи за развитието на шаха, защото искали да консумират. Може би искате да кажете, че същите искат да си изкажат мнението за изразходването на общинската субсидия, като изразят категорично НЕСЪГЛАСИЕ същата да бъде изразходвана за нуждите на едно лице, при това дете на член на клуба. Да не би тази СУБСИДИЯ да е ваша собственост? Отсега Ви заявявам, че НИКОЙ от ямболските шахматисти НЯМА да се съгласи със избрания от УС начин за изразходване на общинската субсидия. Да са си направили техен клуб казвате? Не ви ли се струва НЕВЕРОЯТНО НАГЛО И ЦИНИЧНО да го твърдите? Значи ямболските шахматисти да ВИ оставят да си ползвате субсидията, както си искате, а те да си правили клуб. Че нали ШК Тунджа е регистриран като сдружение с идеална цел и неговия устав позволява на всеки желаещ да стане член на клуба. Кажете де защо в клуба до сега не е приет нито един желаещ да стане член? И защо в клуба до сега няма регламентиран размер на годишния членски внос? Следва ямболските шахматисти да бъдат допуснати да станат членове на клуба и ако те са съгласни да се откажат от общинската субсидия, т.е, да се съгласят да нямат никакъв шахматен живот, както е сега, за да може някакъв безперспективен състезател да получава цялата общинска субсидия, за да играе навсякъде, нека това да бъде ПО ТЯХНА ВОЛЯ, чрез гласуване, а не по ваша, както е сега. В момента – родителят, треньорът и техен близък приятел решават как да се употреби общинската субсидия. Общинската субсидия, която ползвате НЕ Е ВАША СОБСТВЕНОСТ, А Е НА ВСИЧКИ.
  Разбира се на мен ми ясно, че УС ще направи всичко възможно да си продължи по-старому – да си получава общинската субсидия и да си я ползва по-старому. Само, че внимавайте вие от УС – ние ямболските любители, загубили заради вас дори базата до Зъболекарска където играехме шахмат от незапомнени времена разчитаме на Римския император, който отдавна прозря плановете Ви – той има всичко необходимо за да възпрепятства основната цел на съществуването на Вашия клуб – събиране и пренасочване на нашата общинска субсидия за едно дете, при това на член на УС. Не сме съгласни и с определението ВИСОКА МЕЖДУНАРОДНА КЛАСА – кога това дете е ставало градски шампион? Дори и сега въпреки откровените ви ЗАБЛУДИ за високата международна класа това дете не би могло да се класира дори и в тройката на градско първенство в Ямбол. И за това дете се изразходва НАШАТА СУБСИДИЯ, а ние сме лишени от УС от шахматен живот в гр.Ямбол. И още нещо – къде в Ямбол има по няколко клуба от един и същи спорт, които да получават общинска субсидия, че не можах да намеря такива?

 • Атанас Христов председател на ШК"Тунджа 2009"-Ямбол
  July 6, 2020 - Reply

  Здравейте любители на шахматната игра! В отгово на коментарите ще кажа само че, Вашата субсидия г-н Чираков се дава от община Ямбол за постигнати резултати на републикански, европейски и световни първенства. Моля ви да предоставите вашите класирания на горепосочените и ви уверявам, че ще получите полагащата ви се част! Защото резултатите на Госпожица Шивачева /тази никаква шахматистка по вашите думи/ можете да ги видите на сайта на БФШ! Защото тази никаква шахматистка доведе неизвестната Нюргюл Салимова да играе с тридесет ямболски деца рамо до рамо. Признание за авторитет! Защото цяла България я знае а и вероятно не само България. Проверете на кое място е класирана за спортист на град Ямбол през изминалата година. Признание на спортната общественост на града. И искам да ви кажа още, че тази “Никаква” шахматистка в годините имаше много предложения да играе за най-силните и богати български клубове. Но и благодаря, че остана и до последно се състезава и написа история за Ямболския шах. И да, със средствата и възможностите които щяха да и осигурят можеше да сбъдне мечтите си… можеше да е световна шампионка. А ви гарантирам че тази част от субсидията, която е получила е покрила и една малка част от средствата които е изразходила! Средства и усилия вложени от родители, треньори, хора обичащи шахматната игра. Споделете вие какво дадохте на ямболския шах. С какво помогнахте. Чакаме вашите резултати! Чакаме децата, които вие ще поведете, все пак сте треньор с диплома от НСА! И ви обещавам пълна подкрепа във всяко ваше начинание в тази посока, включително финансова! Що се отнася до членство… аз не съм видял да е постъпила ваша молба. И да може да видите че субсидията е изразходвана не само за Доника Шивачева. Има и много други деца участвали в годините. Искам да ми посочите един състезател в т.ч. и дете на който сме отказали съдействие. Може да видите и резултатите на мъжкия отбор през последните 15 години. И повярвайте, всички тези състезатели са участвали от любов към играта и с не малко лични средства. А аз лично съм ви канил и вие да се включите в мъжкия отбор. Но вие отказахте. Но за да не влизам в излишни полемики ви предлагам да си направите клуб, като обещавам да споделя мечтаната субсидия с вас на база постигнати резултати от републикански, европейски и световни първенства! И от тук искам да благодаря на Росен Шивачев, Станислав Главчев, Стоян Славов, м.с. Никола Казлачев, Петър Вавов, Елица Атанасова, Бенко Русев, АНГЕЛ МИЛЕВ и много други родители и състезатели дали път и знания на по-младите след тях… на всички които имат сърце и се раздават и радват на шахматната игра… БЛАГОДАРЯ ВИ!!! Бъдете здрави и успех!

 • Критикуващ шахматен любител
  July 7, 2020 - Reply

  Mногоуважаеми, г-н Председател на ШК,, Тунджа- 2009‘‘- Ямбол !

  За съжаление трябва да призная, че аз НЕ СЪМ споменатия от Вас, Чираков, макар, че всичко горенаписано от мен съм констатирал с очите си и съм научил и разбрал от победителя на ,,измисления турнир‘‘, както си позволи да го определи г-н Шивачев. Споменатия г-н Чираков едва ли би се впечатлил толкова от вас, че да не си разкрие самоличността. За съжаление г-н Чираков, макар и да разбра за разговорите в този форум, и който пръв разгада вашият ,,модел на управление на ШК‘‘ категорично не желае да разговаря с когото и да е от УС на ШК, дори и тука, а аз си пазя самоличността, за да не ме сполети същото като него. Това е единствената причина, за да не заставам с името си. Въпреки това след разговор със него ми бе позволено да Ви отговоря на твърденията Ви към същия г-н, тъй като той е далеч по-добре запознат от мен със скритата дейност на ,,вашия клуб‘‘ и би се справил далеч по-добре от мен на вашите ехидни подмятания.
  Първо Вие нищо не споменахте за ЕЛЕМИНИРАНЕТО на ямболските шахматисти от членуването в клуба, за да можете да се разпореждате САМОВОЛНО със общинската субсидия. Единствено във Вашия отговор е налице подхвърлянето към горепосочения г-н, че не бил подал молба за членство. Само, че аз и той преди няколко години,а и още няколко души сме правили неколкократни искания за членство пред Станислав Главчев и сме получавали от последния подигравателни отговори, че ,,УС не е определил размера на годишния членски внос, така, че да сме чакали докато го определи.‘‘ ,както и че клубът не приемал членове. Със тази нелепица всъщност Вие се мъчите да се спасите от мнението на ямболските шахматисти, които като членове не биха се съгласили със ,,вашия модел на управление‘‘- всичко от субсидията да се ползва за детето на члена на УС, който Вие много добре познавате. Този модел на управление обаче е противозаконен, тъй като Вие ни накърнявате законоустановената възможност да придобием членски права и да си кажем мнението на Общо събрание за Вашия начин на управление на Ямболския шахмат. Не е справедливо вие – седем души – заедно със вашите роднини да определяте как да се изразходва общинската субсидия. ШК съгласно неговия устав е отворен за членство, клубът не е регистриран като юридическо лице в частна полза, а за общественополезна дейност. И защо и до сега няма определен размер на годишния членски внос? Вие и останалите ви сподвижници – треньорът и члена на УС – родителят на детето, за което се харчи общинската субсидия, на какво основание сте освободени от заплащането на членски внос, след като изискването за членски внос е регламентирано в Устава на клуба? Убеден съм, че на тези въпроси едва ли можете да дадете смислен отговор.
  Второ във гр. Ямбол има клубове, които нямат републикански, европейски и световни шампиони, но въпреки това получават общинска субсидия. Такива лично аз съм констатирал. Съвсем отделен въпрос е, че и самата Община Ямбол не е поставила такова изискване във документа, в който посочва при какви условия спортен клуб може да кандидатства за общинска субсидия. А Вие случайно да можете да представите някакъв подобен документ? Признавам си, обаче че не разбрах, Вие СМЯТАТЕ ЛИ, че общинската субсидия, която получавате всяка година от община Ямбол и която се формира от НАШИТЕ ДАНЪЦИ е ВАША СОБСТВЕНОСТ ? Ехидното Ви подмятане към горепосочения г-н че, щял да получи полагащата му се част от общинската субсидия не Ви прави никаква чест. Субсидията, която получавате не е нито ваша, нито на някой друг, а е на всички нас. Къде Ви е членската маса от тези шахматисти, които играят във Вашите турнири със своите такси, за да си кажат мнението дали са съгласни на вашия модел на управление? Няма ги и аз вече обясних защо.
  Трето – относно резултатите на силно рекламираното от вас дете на члена на УС – ,,легендарни успехи‘‘. Достатъчно е за всеки обективен и безпристрастен изследовател да разгледа внимателно тези успехи, за да открие не само това, което Вие тръбите, като значим международен успех, но и онова, което злоумишлено премълчавате. Примерът е в предишния ми пост.3-то място сред 20 годишните, ама те били само 7, а иначе петдесет и някоя си от осемдесет- деветдесет участници. Републикански шампион по класически и/или ускорен шах, ама те били само 4 или 5 участника. Всъщност за всяко едно нейно състезание може да се намерят тези неприятни моменти. За съжаление , детето на члена на УС не може да се сравни със споменатата от Вас Салимова. А и да Ви призная, аз както и останалите ямболски шахматисти с много малки изключения не ни интересуват успехите/неуспехите на детето на члена на УС. И ако може да посочите кои точно клубове са го искали, та се е наложило да прави такъв съдбовен избор – да остане или не в гр. Ямбол? Мислите ли, че сме толкова неграмотни, та няма да се досетим, че другаде нямаше да го пращат да играе навсякъде в България, финансирайки всичките му участия? И едва ли биха влагали такъв финансов ресурс. И къде в България има такъв клуб като нашия, в който цял град се е отказал от всякакъв шахматен живот,/няма шах клуб, трябва да си плаща такси за да ползва база, за която ШК не плаша нищо, трябва да си плащаме такси за да ни организирате някое състезание на което каните шахматисти извън гр. Ямбол, не е възможно да участваме в представителния отбор, защото трябва да си поемаме разходите/ само за да може детето на члена на УС да посещава всички състезания от спортния календар, субсидиранои от общинската субсидия? Явно е останало в гр. Ямбол по съвсем различни причини от споменатите от Вас, а именно – никъде другаде нямаше да бъде вложен в него такъв финансов ресурс. Колкото до възможостта да стане Световен шампион…….това са си ВАШИ фантазии.
  А това е вече единствено и лично от мен:
  Хайде да проведем градско по класически и/или ускорен шахмат,за да докажете спортно-техническите качества на детето на члена на УС.Ще участваме всички ямболски шахматисти, за да се види ВИСОКАТА МЕЖДУНАРОДНА КЛАСА, на нестаналото още световен шампион дете на члена на УС. Едва ли ще се навиете, и е ясно защо. А именно – дори и в нашите ,,измислени градски първенства‘‘, това дете, което между впрочем е навършило пълнолетие, няма да се класира дори и в призовата тройка. Но Вие знаете много добре това и естествено ще си запасувате.

  Четвърто не е нужно да посочвам деца, на които сте оказвали финансово въздействие, както на детето на члена на УС.
  Г-н Председател, забравихте ли, че всяка стотинка, която сте получили от община Ямбол, като общинска субсидия т.е. от НАШИТЕ ДАНЪЦИ, е отчетена във месечните и годишния финансов отчет, който Вие подавате всяка година в Община Ямбол, и с който и аз вече съм се запознал? Или ни мислите за малоумни? В тях си пише за кого е изразходвана общинската субсидия от 2012 до 2019г включително. Необходимо ли е да продължавам, за кого е изразходвана тази субсидия или поне 80-90 % от нея, разкривайки информацията в тези документи или Вие ще си замълчите? В тези отчети НИКЪДЕ не е споменато име на някое друго дете, което да е получавало финансиране, освен на детето на члена на УС. Признавам, че има и съвсем малко изразходени средства за още няколко лица, а именно – за член на УС, участвал в две или три състезания някъде на морето; за двама състезатели, които играят за представителния отбор на гр. Ямбол – еднократно или двукратно заплащане на техни разноски /200-300 лева/; някаква съвсем малка сума /30-50 лева/ за шахматни артикули, предполагам купи и медали за децата в училищата и ….. толкова. От победителя в измисленото градско първенство знам, че наистина сте го канили да играе за представителния отбор, а и не само него но и други силни ямболски шахматисти, но…. Финансовия проблем си остава. Общинската субсидия не се ползва дори и за представителния отбор, за да може да покрива разноските за участията на детето на члена на УС в състезания от републиканския календар.
  Пето… и последно! Ама вие май наистина си мислите, че клубът е Ваша собственост, а и общинската субсидия е ваша, та си позволявате да предлагате половината от общинската субсидия на победителя на измисления турнир? Той не е заинтересуван да получава лично за себе си субсидията, а иска ямболските шахматисти да си кажат мнението за начина на нейното изразходване – а това обстоятелство вас Ви плаши и то много. Именно за това си измисляте тези игрички със членския внос, нали така? Само не си мислете, че сте някакъв бог, който може да си прави каквото си иска, че да не се озовем пред някоя институция, която да озапти гореспоменатия Ваш модел на управление. Също така е по-добре да се консултирате с адвокат, да не би спорът Ви със различни лица, в това число и със победителя на измисления турнир да не влезе в някоя институция и да се реши със средствата на правото в Република България. И още нещо – пак Ви обръщам внимание да представите документ от Община Ямбол, в който е поставено условие за получаване на общинска субсидия – наличие на републикански, европейски и световни шампиони. Не че детето на члена на УС е достигнало до първите нива на такова класиране, ама да не би да бъркате общинската субсидия със отделното субсидиране, което това дете е получавало от Община Ямбол за участие във тези световни и европейски първенства.
  И лично аз смятам, че е необходимо да се съберем на нещо като Общо събрание и да обсъдим всички тези проблеми, така както е в цивилизованите държави. А не както е сега – вие от УС да се правите на недостъпни и да си правите каквото искате. Обещавам да говоря и с гореспоменатия г-н, който ще отговаря за нашите интереси пред Вас.

  Най-накрая Моля журналисти на В-к ,,Делник‘‘ да се намесят във тази история, която е от обществено значим интерес и да съдействат за постигането на Справедливост във Ямболския шахмат.

  Желая здраве, радости и успехи на всички ямболски шахматисти.

 • Атанас Христов председател на ШК"Тунджа 2009"-Ямбол
  July 8, 2020 - Reply

  За съжаление тотална некомпетентност г-н анонимен. Личи си, че сте далеч от спорта и спортния живот на всяко едно ниво. Разбира се от сянката на анонимността нямам намерение да ви образовам. Ако имате желание и застанете с името си бих се срещнал да подискутираме където пожелаете, през медии, институции и общественост. С анонимността и некомпетентността ви тук приключих.

 • Критикуващ шахматен любител
  July 8, 2020 - Reply

  И в какво точно се изразява некомпетентността ми, г-н Христов? Начинът по който използвате субсидията, единствено за детето на члена на УС е описан във отчетите, които съм посочил в предишния си пост.Защо не оспорите този факт?Всеки може да се увери в истинността му, стига да отиде до Община Ямбол и да подаде заявление за достъп до обществена информация.Не споменавате НИЩО и за липсата на определен размер на членския внос, за което съще е споменато.И тъй като отправихте предизвикателство към г-н Чираков,хайде вместо мен, пред медии, институции и общественост да дойде той.Ще Ви стиска ли да се изправите пред него и да защитите модела си на управление в ШК, който клуб вие очевидно смятате за Ваша собственост.Едва ли.Убеден съм,че ще си замълчите, но аз Вече Ви предупредих какво очаква клуба Ви.И още нещо – докато базата на ШК, беше на ,,Зъболекарска” не сте отделили нито лев за поддръжката й.От субсидията не е отишъл лев за субсидиране на състезания, или за друго дете.Хайде споменете поне едно име на дете, за което сте заделили средства от общинската субсидия! Не успяхте да оборите нищо от написаното от мен по-горе.Само празни приказки, свързани с анонимността ми.По време на Вашето управление на ШК, Ние Ямболските привърженици на шахматната игра,загубихме базата на Зъболекарска,загубихме провеждането на редица шахматни състезания,загубихме правото да се борим в тези състезания,за да извоюваме право на участие в представителния отбор.Естествено – защо Ви е да правите всичко това – вашата цел е една единствена – да се получава общинската субсидия, която да се изразходва за детето на члена на УС.Но не се бойте, скоро и с ВАШИЯ КЛУБ ще бъде свършено, след като бъде ПРЕКРАТЕНА РЕГИСТРАЦИЯТА МУ.

 • Лушъс Фокс
  July 9, 2020 - Reply

  Уважаеми г-н председател на ШК”Тунджа 2009″-Ямбол!
  Реших и аз да се включа към дискусията. Бих искал да ви задам няколко въпроса.
  1. Моля кажете ни, къде ние шахматните любители на град Ямбол бихме могли да си подадем молби за членство на ШК”Тунджа 2009″-Ямбол?
  2. Ще има ли отговор на тези молби и в какъв срок?
  3. Колко е размера на годишния членски внос?
  4. Защо вашия така наречен състезател – талант (Доника Шивачева) не участва или се класира слабо на градските първенства, когато играят всички “силни играчи в града”? Цитирам имена Благовест Михайлов, Живко Георгиев, Веселин Колев, Петър Чираков, Стоян Стоянов, Станислав Главчев, дори и вас самия г-н Христов? Бихте ли ми намерили турнир в https://chess-results.com в който тя не само е играла с тях/вас(или поне с 5 от тях в един и същ турнир), но ги е и побеждавала?
  5. Г-ца Шивачева била ли е някога градски шампион по класика или ускорен шах?
  6. След като сте, толкова “За” шаха в град Ямбол, защо забранихте на определени играчи да участват на вашите състезания?
  7. Защо има 5-6 състезание максимум в годината и няма награди в тях, или ако има то било от таксите на самите участници в състезанието?
  8. Къде отива останалата част от общинската субсидия?
  9. Защо до базата на ШК”Тунджа 2009″-Ямбол, която в момента се намира в “Спортна зала Диана” и трябва да се заплаща по ЕДИН ЛЕВ НА ЧОВЕК НА ЧАС било то за пенсионери или деца?
  10. За какви условия спортен клуб може да кандидатства за общинска субсидия?

  Разбирам ви, много добре, но погледнете нещата от друга страна. Защо всички не станат членове на на ШК”Тунджа 2009″-Ямбол за да могат след като си платят членския внос да си ползват залата за шах и така да се развива спорта в града.
  Моля не ми излизайте с номера кой ще отваря или затваря клуба всеки ден, понеже аз познавам няколко човека, които и за 50-100 лв на месец биха го отваряли и чистили клуба.

  Така че е време да се примирите с това и да приемете всеки, който е желаещ да стане член на ШК”Тунджа 2009″-Ямбол.
  Нека отново да възродим шаха в града заедно!
  Бъдете живи и здрави!

Leave a reply