Петър Кънев: Кой носи зарази в Странджа? Важно е!

Image_6962355_302За мен въпросът със Странджа е различен, защото обезлюдяваме планина, която е на много важна граница, смята председателят на икономическата комисия в парламента

– Това ли е единственото решение – избиване на животни и страдащи хора, г-н Кънев? Питам вас, защото Странджа е в избирателния ви район.

– Още при първия случай – масовото избиване на животни в с. Кости, инициирах среща на депутатите от Бургаска и Ямболска области. Поканихме МЗХ и БАБХ. Истината е, че решението е тежко, но за момента е неизбежно.

– И ще тпродължаваме да го правим, така ли?

– Според мен не може да няма и други решения. Трябва да ги потърсим. Дали със създаването на карантинни депа, с имунизации на животните, дали с искане за дерогация от ЕК и Световната здравна организация, дали със специален контрол над заплашените стопанства. Специалистите да предложат. А случаят със Странджа е различен.

– Защо да е различен?

– Повтаря се на всеки 4-5 години – дали ще е шап, чума, луда крава, все едно. Животновъдството там с пълни темпове се ликвидира. За мен въпросът вече не е икономически, а е социален и политически и дори геополитически. Обезлюдяваме планина, която е на твърде важна граница.

– Обясниха ли ви откъде идва заразата?

– Важен въпрос. Трябва да се установи откъде идва, защо точно в тази зона. При наличието на стабилна ограда!? Каква е причината? Това е може би най-важният въпрос!

– Обезщетението справедливо ли е?

– Уведомиха ни, че хората ще бъдат обезщетени не само за живото месо, но и за пропуснатите ползи, което е добро решение.

Блиц интервю на в. “24 часа”

About the Author :

Leave a reply