Петър Кънев: Икономиката не е като да строиш магистрала и да ходиш през два дена с въртолета да я преглеждаш

DSC02561aИкономиката не е като да строиш магистрала и да ходиш през два дена с въртолета да я преглеждаш, при нея бързи промени не могат да се очакват, но се опитваме с много промени в законите да помогнем на т. нар. малък и среден бизнес, каза пред препълнената зала депутатът Петър Кънев, който заедно с Емил Райнов се срещна с партийния актив и симпатизанти на БСП в Елхово. Според него практиката е показала, че големите компании нямат такава нужда от насърчаване от държавата, колкото по-малките. В България в момента има около 350 000 фирми, които работят реално, от тях 92,5 % или 320 000 фирми са микрофирми с персонал до 9 души, които в български вариант са предимно с персонал от 1,8 души. Петър Кънев подчерта, че тези микрофирми, в които работят над 600 000 души, трябва да отговарят на същите условия, на които отговарят големите компании. Затова според него трябва за тях да отпаднат графиците за отпуските, план за организация на работното време и други подобни изисквания, които реално се изпълняват само на книга. Икономиката отлепи от дъното и това за нас е най-важно, каза депутатът и обясни, че само за миналата година държавата е разплатила на бизнеса над 540 млн. лв. задържано ДДС и над 300 млн. лв. други задържани плащания към бизнеса, което му е дало глътка въздух и възможност да се раздвижи, но е проблем, че продължава стагнацията във вътрешното потребление, защото и бизнесът, и хората са уплашени и предпочитат да държат парите си на депозит, вместо да ги инвестират. Месечно депозитите нарастват с 300 до 500 млн. лв. 1,2 млрд. евро пристигат по банков път годишно от чужбина от работещите навън българи. Пари в държавата влизат, но хората не смеят да ги харчат., анализира ситуацията Народният представител.

DSC02536aТези избори са изключително важни, защото пътят, по който ни водеха ЕНП и десните сили в Европа ни докара до кривата круша, каза още Петър Кънев и поясни, че десните сили направиха деиндустриализация в Европа, едва сега преди две години се сетиха, че трябва да правим реиндустриализация, защото стигнахме до там, че всяка втора стока в ЕС, която се продава е китайско производство. Европа си изнесе производствата като си наложи сама изсключително високи екологични, хуманитарни и всякакви други норми и я докарахме до там, че държавите със силно производство като една Германия оцеляха в една голяма криза. Колкото и да е странно се оказа, че България не е толкова назад с т. нар. Индустриализация, тъй като индустрията дава около 24 % от БВП на страната, като средно за ЕС той е 16 %. Румъния е на първо място с 36 % от БВП. Европа се ориентира към развитие на финансови пазари и услуги, благодарение на десните сили, които 10 години ни управляваха.

DSC02570aТрябва да се мобилизираме на европейските избори, защото силите между Партията на европейските социалисти и Европейската народна партия са изравнени и всеки глас е важен, заяви пред елховлии  и депутатът Емил Райнов, който отговаря най-вече на въпроси за здравеопазването като бивш зам.-здравен министър и председател на управителния съвет на Здравната каса и настоящ зам.-председател на здравната комисия в парламента. По-късно той се срещна и с медицински работници от Елхово.

About the Author :