Петър Кънев е първи носител на националната награда „Яков Крайков”

1509716423-kynev-nagradaНародният представител Петър Кънев е първи носител на националната награда „Яков Крайков”. Тя носи името на първия български печатар и е учредена от Съюза на печатарската индустрия в България и Университета по библиотекознание и информационни технологии.

Наградата беше връчена от кмета на София Йорданка Фъндъкова на 1 ноември на церемония в Университета по библиотекознание и информационни технологии.

„Бях приятно изненадан да получа тази награда за будител в областта на книгоиздаването и духовното развитие, особено от такъв авторитетен университет, който е специализиран в книгоиздаване и информационни технологии и от организация като Съюза на печатарската индустрия в България. Да я получиш от ръцете на проф. д.ик.н. Стоян Денчев и от кмета на София Йорданка Фандъкова, естествено за мен това е голяма част. Това е едно признание за цялата гилдия-книгоиздатели и печатари, една оценка за всички нас. Още повече, че с тази награда, поредната историческа мистерия се разбулва“, заяви след получаването на приза инж. Петър Кънев.

Носител на престижната награда е и писателката Силвия Томова за нейния роман „Печатаря“, посветен на Яков Крайков.

На същата церемония в Университета по библиотекознание и информационни технологии беше открита и нова зала, която носи името на първия български печатар.

About the Author :