Петър Кънев: Големите търговски вериги крият приходите си

kanevНай-големите търговски вериги работещи в България си крият годишните отчети за приходи, печалба или загуба, е съобщил в Бургас депутатът от коалиция „БСП-Лява България” Петър Кънев, който е и председател на парламентарната комисия по икономическа политика и финанси, е изискал информация от НАП, колко от първите 15 вериги по доходи са си публикували годишните отчети.

Той е припомнил, че по  закон всяка фирма е длъжна да публикува отчета си иначе я грози санкция от 2000 лева. Депутатът цитира и някой цифри.

За периода 2009-2013-та година „Кауфланд” има печалба почти 70 милиона лева на година, но не е публикувал абсолютно нищо. „Метро” –печалба над 30 милиона, няма публикувано нищо. Той зе заявил, че е сигурен, че „Била”, „Лъдъл”, „Пени”, „Карфур” всички тези най-големи търговски фирми си публикуват отчетите в Германия и Австрия, а в България си крият данните, което е скандално.

Според него е много странно,че големите вериги отказват да си публикуват годишните отчети.

„Аз като получих тази информация не можах да повярвам. Малко ми е обидно, защото в България има 350 000 работещи фирми и почти всички си публикуват годишните отчети”, добави Кънев.

По повод на икономическата обстановка, той е заявил: „Ситуацията не е добра. Ако изведнъж в европейската икономика не настъпи бум, всяка година България ще взима между 2,5 – 3 милиарда лева външен дълг, за да поддържаме това ниво. Същото е положението и през последните години. За да поддържаме това ниво на пенсии и заплати  ни трябва такъв годишен заем”. Според него без реформи страната е на никъде.

„Като добавим, че както цяла Европа, така и ние сме в дефлация и няма инфлация, която да трупа бюджетни излишъци, като добавите проблемите ни с Украйна и Русия на север, Близкият изток на юг се очертава, че единственият изход от тази тежка ситуация са реформи. За съжаление правителството дойде на власт с желанието да проведе много смели реформи, една започнаха и тя зацикли, става дума за пенсионните фондове.  Според мен премиерът и правителството, няма да направят никакви решителни стъпки, докато не минат президентските избори 2016-та година”, е казал още Кънев.

Той е прогнозирал, че изход от ситуацията не се вижда и следващите години ще бъдат много тежки.

About the Author :