Петър Димитров: Истинският фолклор се прави с богато съдържание

Ямбол, 2.10.2020 г.

„Истинският фолклор се прави без подръчни материали, а с богато и наситено  съдържание“ това коментира художественият ръководител на Фолклорен ансамбъл „Тунджа“ Петър димитров по повод на премиерата на новия концерт – спектакъл „От извора“, с който Ансамбълът и община „Тунджа“ честват 65 г. от създаването му и 85 г. от рождението на маестро Стоян Гагов. Премиерата е и част от празниците на община „Тунджа“ за 33 г. от нейното създаване.  Тя ще се състои на 2 октомври 2020 г. от 19,30 часа в зала „Диана“ , входът е свободен.

„От извора нашите баби и дядовци са пили с кратунки, а сега някои се опитват да пият с позлатени чаши, но водата е една и съща, даже в кратунката има по-хубав аромат“, коментира още Петър Димитров. Той припомни, че Фолклорен ансамбъл „Тунджа“ е традиционен, той се бори за опазване на фолклора, затова и съществува – не да прави някакви модерни експерименти, а да пази фолклора и да го предава на поколенията.

„Напоследък се появиха страшно много модни тенденции, с визуални ефекти и фойерверки, с едни видеостени по сцените, с едни „простотии“ и някак си фолклорът остана на заден план“, каза още художественият ръководител и хореограф.

Програмата е дълга 1 час и 15 минути. Близо 65 процента от нея е местен тракийски фолклор, останалата част съдържа фолклор от Пазарджишко, от Варненско и от Видинско. В програмата участват трима хореографи и седем композитори.

„Интересното е, че спазваме отново традицията и в концерта е включен един забравен обичай. Този обичай аз го снимах преди 20 и няколко години в с. Поляна, община Стралджа. Това е т. нар. „Булчински Лазар“, който е много характерен и се играл само на 2-3 места в България. В деня след сватбата, когато булката отива за първи път да налее менците с вода и да ги отнесе вкъщи“, разказа още Петър Димитров. Той поясни, че в премиерата ще има и танци от Бесарабия. Докато бил там обиколил накръст всичко и за съжаление намерил само няколко хора, защото танцовият фолклор там се е претопил напълно за разлика от певческия. На базата на тези няколко хора успял да направи един танц, който носи името „Бесарабско хоро“ и за първи път ще бъде представен на сцена.

Петър Димитров обясни, че 80 % от костюмите на Ансамбъла са реновирани и изглеждат като чисто нови, а изцяло нов е женският костюм на бесарабския танц.

На премиерата на 2 октомври Ансамбълът очаква гости почти от цяла България. За първи път концертът спектакъл беше представен на тунджанска сцена в с. Тенево на 25 септември.

About the Author :

Leave a reply