Петър Витанов участва в конференцията „Напред! Силен глас в Европа“

 

Ямбол, 31.08.2023 г.

Ръководителят на Делегацията българските социалисти в Европейския парламент Петър Витанов участва в конференция „Напред! Силен глас в Европа“ в Мангалия, Румъния. Ключовите теми на дискусията бяха присъединяването на България и Румъния към Шенген, регионалното сътрудничество и ситуацията в Черно море на фона на войната.

Домакините бяха представени от четирима министри.Уастие в конференцията взеха Хана Джалул Муро (Испания), вицепрезидент на Социалистическия интернационал, Титус Корлацеан, председател на Комисията по външна политика на румънския сенат и евродепутатът и бивш министър Виктор Негреску.

Участниците във форума обсъдиха предизвикателствата в региона на Черно море свързани основно с аспектите на сигурността на доставките,транзит на стоки, развитието на инфраструктурата и създаване на  нови трасета за пренос на петрол и през Каспийско море и изграждането на алтернативна инфраструктура за енергийни източници. Петър Витанов предложи възстановяването на идеята за балканско обединение в рамките на ЕС по примера на Вишеградската четворка,в което Гърция, Румъния и България ще могат да обединят усилия в сектори политики като енергетика, транспорт, зелени политики,идея лансирана за първи път преди десетилетие.

САЩ приеха закон за защита на своите интереси в Черно море, а черноморските държави сякаш не мислят за собствената си сигурност. Затова е изключително важно развитието на регионалното сътрудничество, защото само с обединени усилия можем да защитим общия интерес на нашите граждани и нашия регион. , каза още Петър Витанов.

Евродепутатът лансира и тезата, че в момента регионалното сътрудничество може да направи държавите от Балканите много по-видими.

Гърция, България и Румъния имат общи интереси и общи предизвикателства. Общи усилия в сферата на енергетиката, транспорта, на свързаността само ще помогнат на нашия регион.

Той  коментира и темата  за сигурността в Черно море като обобщи:

Черно море е стратегически важно място не само за Русия и Турция, които са големите регионални играчи, но и за останалите държави. Видяхме, че то е важно дори за САЩ, които се намират на другия край на глобуса, след като Конгресът прие закон за защита на интересите им в Черно море. На този фон изглежда парадоксално, че ние, черноморските държави, нямаме обща стратегия. Затова този тип регионално сътрудничество е важно.

ПРЕСОФИС на ПЕТЪР ВИТАНОВ
Ръководител на Делегацията българските социалисти в ЕП
About the Author :