Петнадесет години ползотворно приятелство

CIMG1064Поводът за празничната среща, състояла се на 21 септември 2015 година между персонала и домуващите в ДВУИ- с. Малко Шарково и техните приятели от Германия, бе 15-годишнината на едно сътрудничество с изключително хуманна цел. Дружба с ползотворно минало, сърдечно настояще и благородни планове за бъдещето. Контактите между това социално заведение, намиращо се на територията на община Болярово, и немските му покровители продължават вече десетилетие и половина – все така резултатни и непрестанни. Защото се основават на една обща двустранна, искрена кауза – добротворството и неподправената сърдечност!

CIMG1065Ако обърнем поглед назад, в паметта ни ще възкръсне споменът за един телевизионен репортаж, излъчен от немската журналистка Инге Бел през 2000 – та година. Скоро след това сътрудници на Ландшафтсербанд Райланд посещават Дома за възрастни с умствена изостаналост (ДВУИ) тук, в България, край село Малко Шарково. Виждайки лошите битови условия, те решават жилищата да бъдат санирани.

Паралелно с това е създадено Сдружение за подпомагане на домове за хора с увреждания в чужбина, в тясна връзка с LVR. Оттогава и до днес LVR и сдружението подпомагат системно дома в Малко Шарково.

CIMG1067През 2007 г. бе създадено Защитеното жилище в град Болярово. С тяхно съдействие персоналът е обучаван нееднократно. Оказва се финансова помощ, пристигат дарения с дрехи и продукти, извършват се ремонти на сградите. Освен това за нуждите на ДВУИ бяха дарени 4 микробуса. Наистина похвална щедрост!

CIMG1068На 21 септември от Германия пристигнаха: Паул Хайдрих, Вили Гьобелс, Ролф Флис, Удо Хаймбюргер и жизнерадостната Инге Бел, придружена от своя български фоторепортер Цветан Недков (Цецо).

Драги гости за сърдечните домакини бяха също: Златка Грудева от сдружението „Егида”, Фани Михайлова (директор на дома в с. Маленово), бившият секретар на общината Ангел Тодоров (и скъп приятел на немската делегация).

CIMG1069Като гости, но и като своеобразни домакини за своите приятели от Германия присъстваха кметът на община Болярово Христо Христов и кметският наместник на с. Малко Шарково Тодорка Метаксова.

Пъстра и зрелищна бе програмата, подготвена от момичетата със съдействието на техните ръководителки. И мажоретният танц, и останалите изпълнения предизвикаха аплодисментите на очарованата публика. Накрая и участничките, и гостите се уловиха на общо хоро. А общи снимки за спомен запечатаха срещата.

CIMG1076С приветствие към всички се обърна Дафинка Георгиева, директор на ДВУИ и филиала му в град Болярово. Развълнувано прозвучаха нейните топли, затрогващи думи. От името на немските гости думата поиска г-н Паул Хайдрих. Той направи подробна равносметка на стореното досега, връщайки се в своите спомени. Той даде и някои препоръки, продиктувани от приятелска добродетелност за ежедневието на домуващите. Последваха и други изказвания от немска страна – на Вили Гьобелс, Инге Бел и др. Свое изявление, подплатено от благодарности и оптимизъм, направи и кметът на община Болярово Христо Христов. А после връчи благодарствени адреси и сувенири на немските ни приятели.

Цветя и подаръци връчи и госпожа Грудева – както на гостите от Германия, така и на ДВУИ.

CIMG1081С много вълнения беше съпроводен този ден. Прозвучаха безброй хубави думи. Но във всички тях звучеше всеобщата увереност, че това ползотворно, мило приятелство трябва да продължи. Така и ще бъде! Направеното досега е неимоверно много. Но и занапред ще бъдат сторени безброй подобрения в името на тази високохуманна кауза.

Вълнуващата среща бе за мене поетическо предизвикателство. Така се роди и стихотворението, което посвещавам на това събитие.

CIMG1083

About the Author :