Петима служители от ДФ „Земеделие“ – Ямбол са заразени с коронавирус, очертава се ново огнище

Ямбол, 25.09.2020 г.

Петима служители на Областната дирекция на ДФ „Земеделие“ в Ямбол са с положителни проби, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. В дирекцията, в която работят 60 души, се очертава ново огнище.

Първо е излязла положителната проба на един служител, след което още четирима са се оказали заразени с коронавирус. При проверка на място здравните инспектори са установили, че не се спазват никакви предпазни мерки срещу коронавирус. Половината от служителите работят в едно помещение и не ползват предпазни маски, няма и сутрешен филтър. Изследванията на служителите продължават, установяват се и техни контактни лица.

Общо 15 са новите положителни проби през изминалото денонощие в Ямболска област. Сред новозаразените са и двама лекари мъж от МБАЛ „Св. Иван Рилски“ – Елхово и жена от извънболничната помощ. С положителна проба е и нейния съпруг, а те са били контактни на сина им, който доказано е инфектиран с коронавирус.

Има положителна проба и на служителка от администрацията на Гимназията по земеделие, сред новите случаи е и съпруга на заразена от вчера.

Още 5 са положителните проби, излезли от лаборатория „Лина“, но здравните инспектори продължават да установяват кои са заразените и контактните им лица.

Контактни на заразените са и деца, но на този етап те са поставени под карантина. Ако бъде доказано, че и те са с положителни проби, тогава РЗИ ще предприеме мерки за установяване на контактните им съученици и учители и по преценка ще се налагат предпазни мерки на класове и училища, разясни д-р Лиляна Генчева, директор на РЗИ – Ямбол.

По указания контактните лица се изследват само ако проявят симптоми или клиника на заболяването, уточни още тя.

Общо 419 са случаите на коронавирус в Ямболска област. От тях 15 са хоспитализирани, 59 са на домашно лечение, излекуваните от заразата са 318, починалите са 27, под карантина са 159.

About the Author :

Leave a reply